Kleur bekennen: gebruik gels

Amy Schutte 1494
Gels kun je gebruiken voor off-camera flitsers, en worden dan ook meestal ingezet in de studio. Ze zijn bedoeld om het licht een bepaalde kleur te geven.

Hiermee komt een kleurzweem over de foto’s te liggen, die de sfeer van het beeld helemaal veranderen. Omdat je het licht zelf kunt sturen, en zelf gels naar keuze kunt toevoegen, kun je zo exact het sfeertje neerzetten dat je in je hoofd hebt.

Wat zijn gels

Gels die je voor het flitslicht kunt bevestigen, zijn er in verschillende kleuren. Het zijn dunne filters, die deels doorschijnend zijn. Ze moeten immers het licht kleuren, maar wel doorlaten. Het licht neemt de kleur van het filter aan. Ze kunnen op verschillende manieren bevestigd worden, vaak wordt klittenband gebruikt maar ook tape werkt prima. Als de gel filter maar de hele flitslamp afdekt.

Gebruik van gels

Je kunt een gel gebruiken om ervoor te zorgen dat de witbalans overeenkomt met het bestaande licht. Als je een kamer die verlicht is door tungsten gloeilampen zonder kleurgel zou bijlichten, zou het flitslicht wat blauw zijn. Door een oranje filter te gebruiken, komt het meer overeen met het bestaande licht. Of een groen filter bij tl, blauw bij bewolking als je buiten fotografeert, etc. Maar vaker nog worden gels gebruikt om een sfeer te creëren en de stemming van een beeld te bepalen.

Kleurgebruik

Kleur speelt een grote rol bij het vertellen van een verhaal en het zetten van de toon. Zoals je waarschijnlijk weet hebben bepaalde kleuren associaties: geel associeer je met blijheid, rood met boosheid maar ook warmte en gezelligheid, blauw associeer je met verdriet enz. Met het gebruik van een kleur gel kun je dus gemakkelijk een emotie meegeven aan je foto.

Praktische tips:

  • Kleurgel is een soort laag over de lamp van de flitser. Het houdt daardoor wat van het licht tegen, zeker in het geval van donkere kleuren al rood en blauw. Het is aan te raden om de flitssterkte daarop aan te passen.
  • Zorg ervoor dat de ruimte geen ander licht binnenlaat. Je moet het licht volledig kunnen controleren, dus vooral als je niet in een (officiële) studio werkt is het belangrijk om hier veel aandacht aan te besteden.
  • Je kunt kleuren ook combineren. Twee verschillende kleuren op verschillende plekken geeft een interessant effect. Je kunt denken aan complementaire kleuren om spanning te creëren. Maar je kunt de gels ook over elkaar heen gebruiken, als je niet alle kleuren hebt. Blauw en rood wordt paars, geel en blauw wordt groen, je snapt het idee. Wel wordt er dan nog meer licht tegengehouden, dus stel de sterkte goed af.
  • Softboxen en flitsparaplu's zijn nog steeds inzetbaar om het licht te sturen en te vormen.
  • Kies een neutrale achtergrond. Donkere achterwanden werken heel goed, wit versterkt en bounced het licht.
  • Experimenteer! Misschien lukt het je niet direct om de sfeer te zetten zoals je zou willen, maar met wat oefening kom je een heel eind.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy