Je foto's presenteren

Amy Schutte 212
Als je al een tijdje bezig bent met fotografie, heb je vast al honderden foto’s verzameld. Dat gaat vrij snel. Hoe leuk is het om je foto’s aan anderen te presenteren!

Je kunt bijvoorbeeld je werk tentoonstellen. Dat kan in een cafe, gallery of hotel, maar ook gewoon bij jou thuis of op je werkplek. Het hoeft niet perse een openbare plek te zijn, als er maar mensen zijn die je werk onder ogen krijgen. Of je kunt natuurlijk ook heel goed online je foto’s presenteren.

Een tentoonstelling om je foto’s te presenteren

Het is natuurlijk enorm leuk om een kleine tentoonstelling te organiseren om jouw foto’s te presenteren. Je kunt het beste klein beginnen. Een lokaal café of winkel is een goed idee. Let erop dat de stijl enigszins bij jouw werk past; een bruin cafe met minimalistische zwart wit foto’s botst wellicht. Ga ook na of je werk past bij het publiek dat deze locaties trekken. Kijk anders nog even verder. Je kunt natuurlijk ook een buurthuis vragen, maar waarschijnlijk heb je een groter bereik als je mee kan liften op het bestaande publiek van de winkel, kroeg of hotel. Maar als het lastig is om een goede, openbare locatie te vinden, of je vindt het heel spannend, kun je ook klein beginnen. Wat denk je van thuis, als je bijvoorbeeld een verjaardag op komst hebt? Of op je werkplek? Zo zien je collega’s je werk, en eventuele bezoekers ook. Prima om eens uit te proberen hoe je je werk kunt presenteren. 

Kwaliteit van afdrukken

Hoe je je foto’s afdrukt of laat afdrukken is aan jou. Kijk welke papiersoort bij de foto past. Voor foto’s met veel details werkt hoogglans bijvoorbeeld goed. Ook de afmetingen bepaal je zelf. Allemaal hetzelfde of juist afwisseling, jouw eigen creatieve keuze. Wanneer je de foto in lijsten doet, kies dan voor mooie lijsten en ontspiegeld glas. Of laat ze inlijsten bij een lijstenwinkel: vaak is het resultaat dan erg mooi en uniform voor je hele collectie.  Print je foto’s in hoge kwaliteit (3000 ppi), zodat ze zowel van een afstandje als van dichtbij mooi zijn.

Online je foto's presenteren

Online kun je gemakkelijk veel mensen bereiken. Je kunt online bovendien makkelijker verschillende verzamelingen of portfolio’s aanmaken, die zich meer richten op één kant van de fotografie. Zo wordt het voor jou makkelijker om je ‘beste’ foto’s te selecteren, in verschillende thema’s of richtingen. Zo kun je een macro verzameling maken, of één voor portretten. Zorg dat je je foto’s goed organiseert en vraag je, als je er meerdere maakt, voor elke fotocollectie af wat het doel ervan is, voordat je ‘m samenstelt. Er zijn online immers ook al heel veel foto’s te zien, dus het is niet eenvoudig om onderscheidend te zijn. 

Kies je foto’s zorgvuldig

Wanneer je je beste foto’s uitzoekt om te presenteren, of dat nu voor een fysieke fotopresentatie is of voor online, ga dan niet volkomen willekeurig te werk. Zorg dat er een thema in het werk. Uiteraard moeten alle foto’s die je uitkiest foutloos zijn. Een foto die niet helemaal scherp is, maar zo’n mooi verhaal vertelt dat goed bij de rest past, kun je beter niet in je expositie opnemen. Ook foto’s die je gebruikt om op te vullen kun je beter weglaten: als je niet genoeg goede foto’s hebt die binnen het thema passen, dan kun je beter nog even wachten. Mensen die je foto bekijken zouden door elke foto aangesproken en gegrepen moeten worden.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy