Je eerste camera: waar let je op?

Amy Schutte 695
Moe van het fotograferen met je mobiele telefoon, en klaar voor je eerste camera? Dan is het een kwestie van kiezen welke. Want er zijn er heel wat!

Voor je de keuze maakt, is het goed om je te realiseren dat het niet de camera is die een mooie foto maakt, maar de fotograaf. Net zoals het niet de oven is die een Michelin ster chef kok zo goed maakt, of het tennisracket van Serena Williams dat haar kampioen maakt. Uiteindelijk moet je de camera leren gebruiken en je eigen creativiteit inzetten om mooie foto’s te maken.

Merk

Welke camera je uiteindelijk kiest, is onder andere afhankelijk van je budget. Er zijn goede instap modellen verkrijgbaar. Fotografen die altijd Canon gebruiken zullen je waarschijnlijk vertellen dat Canon het beste is en je ab-so-luut voor Canon moet gaan. Maar een Nikon gebruiker zal je hetzelfde vertellen, net als die van Sony en Pentax. Eigenlijk zijn alle merken erg goed, en kun je beter per model gaan kijken welke bij jou past. Bedenk ook wat voor objectieven je eventueel wil aanschaffen. Omdat Nikon objectieven alleen op Nikon camera’s te gebruiken zijn (tenzij je een adapter koopt), blijven veel gebruikers trouw aan hun originele merk.

Er zijn een drietal verschillende soorten camera’s te onderscheiden. Als je weet welke bij jou past, maakt het je zoektocht al veel gemakkelijker.

DSLR

De afkorting staat voor Digital Single Lens Reflex. In principe werkt een digitale spiegelreflexcamera hetzelfde als zijn oudere, analoge broertje. Alleen bij een DSLR wordt gebruikt gemaakt van een sensor, terwijl een analoge camera een filmrolletje heeft. Binnen in een DSLR bevindt zich een spiegel. Deze stuurt het beeld in eerste instantie naar de zoeker (waar je doorheen kijkt) en klapt op op het moment dat je afdrukt. Dan wordt het beeld eventjes naar de sensor gestuurd: je foto is genomen. De afmeting van de sensor bepaald of de camera fullframe is (de sensor heeft dan dezelfde afmetingen als de oude film) of een APS-C, die een cropfactor heeft. De sensor is dan kleiner. Over het algemeen zijn alle moderne spiegelreflexcamera’s van goede kwaliteit en prima camera’s om mee te beginnen. Ook als het aantal megapixels lager is dan bij veel dure modellen, vaak is het meer dan genoeg om mooie foto’s te maken.

Spiegelloos

Spiegelloze camera’s, of systeemcamera’s, zijn enorm in opkomst. De ontwikkeling van deze toestellen is de laatste jaren hard gegaan, en inmiddels zijn ze er zelfs voor de professionele markt. De camera’s zijn meestal veel kleiner en lichter. Systeemcamera’s hebben, net als DSLR’s, verwisselbare objectieven. Maar deze camera heeft geen opklapbare spiegel in het binnenwerk zitten. Hierdoor zie je door de zoeker niet het werkelijke beeld, maar kijk je als het ware naar een klein schermpje. Vroeger waren DSLR’s sneller met scherpstellen en afdrukken, want  bij systeemcamera’s kon er wat vertraging zitten tussen wat er daadwerkelijk gebeurde en wat er in de zoeker te zien was. Inmiddels is juist de autofocus sterk ontwikkeld. Fabrikanten steken veel geld in de ontwikkeling van deze camera’s, waardoor er momenteel meer gebeurt op het gebied van systeemcamera’s in vergelijking met spiegelreflexcamera’s. De sensors zijn grotendeels vergelijkbaar met die van DSLR’s, sommigen bieden zelfs nog meer megapixels. Het nadeel is dat er voor systeemcamera’s over het algemeen nu nog minder (betaalbare) objectieven op de markt zijn.

Compact camera

Een compactcamera, ook wel point-and-shoot genoemd, is een wat eenvoudiger toestel. Ook deze camera’s hebben geen spiegel, en zijn daardoor klein en lichtgewicht. Ze hebben geen verwisselbare objectieven, maar beschikken vaak over een zoomlens. Sommigen hebben zelfs een superzoom, die wel tot 30x vergroot. Op de meeste compactcamera’s kiest de camera de instellingen, al zijn er high-end compactcamera’s waarop je dit zelf kunt doen. Ze zijn dus vooral handig voor mensen die geen zin hebben om zich in de verschillende instellingen te verdiepen. Het voordeel is dat je altijd en overal direct kunt fotograferen, het nadeel is dat je weinig controle hebt over het beeld. Bovendien kun je je camera vaak nauwelijks uitbreiden, bijvoorbeeld met extra objectieven of externe flitsers. Ook zijn de sensors van compactcamera’s vaak kleiner. Hierdoor presteren ze minder goed in weinig licht en kun je weinig spelen met de scherptediepte (scherp portret met onscherpe achtergrond bijvoorbeeld).

Welke camera bij jou past is, zoals gezegd, persoonlijk. Lees reviews en zoek op het internet naar foto’s. Ook kun je altijd eerst eens een camera huren of lenen.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy