Iraanse website onder vuur na verwijderen vrouwen uit foto's albumcovers

Iraanse website onder vuur na verwijderen vrouwen uit foto's albumcovers

Eefke Burg 368
De Iraanse website melovaz.net ligt onder vuur nadat deze vrouwen uit alle albumcovers verwijderde met Photoshop. Nu is dit al erg controversieel bij covers van bijvoorbeeld Norman Rockwell, maar dat bijvoorbeeld Beyoncé, Taylor Swift en Lana del Ray werden verwijderd uit hun eigen covers gaat extreem ver. Wat nog erger is: daar waar er mannen in de covers stonden, bleven deze wel op de cover staan.

Lees ook: Hoe echt zijn jouw Instagram volgers?

Vrouwen verwijderd uit albumcovers

Als je naar de website gaat  en je zoekt bijvoorbeeld naar albumcovers van Beyonce, dan blijft er bij het album Homecoming niet veel van de cover over, gezien deze bijna volledig bestaat uit een foto van Beyonce:

Van het album van Nicki Minaj is de edit een stuk natuurlijker en valt het minder op dat er iets mist (bovenste is hoe de website het heeft nabewerkt en de onderste hoe het album op Spotify staat)

Lees ook: Fotograaf maakt Lord of the Rings foto's na op zijn tafelblad

Cartoons van vrouwen ook verwijderd uit albumcovers

Op de website worden zelfs cartoons van vrouwen uit de albumcovers verwijderd. Dat de makers van de website hiermee een sterke inbreuk doen op het auteursrecht van de vrouwen, lijkt ze niet te deren. De gefotoshopte covers hebben internationaal tot grote ophef geleid en niet zonder reden. Het is op dit moment onbekend of ze wel over de rechten van de aangeboden muziek beschikken.

afbeelding van Eefke Burg
Door: Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke