In de spotlight: Justin Sinner laat de schoonheid van Texel zien

Redactie 1131

Justin Sinner, geboren en getogen op Texel in Den Burg, eindigde ongeveer zes jaar geleden na veel verschillende baantjes in de fotografiewereld. Hij vertelt hoe hij tijdens zijn depressie is begonnen met fotograferen in de natuur. Dit wat hij nu nog steeds het liefst doet. Veel van zijn foto’s zijn te zien in onze online gallery, in dit artikel bespreken we een aantal van zijn eigen hoogtepunten.

Dit artikel is geschreven door Amy Janbroers en gepubliceerd in DIGIFOTO Pro 4.2022

Zijn omgeving vertelde hem altijd al iets te gaan doen met fotografie, maar zelf dacht Justin daar geruime tijd toch anders over. Fotografie was een leuke hobby, maar zou vooral een hobby blijven. Toen Justin in een depressie belandde, veranderde zijn kijk op fotografie. 

Met zijn instapcamera ging hij de natuur in. ‘Het werkte als een soort medicijn,’ vertelt Justin. En dat leidde er uiteindelijk toe dat hij in 2018 zelfs besloot om volledig verder te gaan als fotograaf omdat hij zijn passie niet meer kon combineren met zijn toenmalige baan. In het begin was alles onzeker, vertelt de fotograaf. ‘Alle begin is lastig en er zijn op het eiland meerdere fotografen. Daar moest ik wel tussen zien te komen. Om een vaste klantenkring op te bouwen, moet je een lange adem hebben.’

Fotografie werkte als een soort medicijn

Als professioneel fotograaf heeft Justin veel klussen, onder andere voor makelaars. Hoewel hij blij is met iedere klus die hij mag doen, blijft het fotograferen in de natuur zijn voornaamste passie. ‘Ik kwam altijd al graag buiten. Op Texel is altijd iets te vinden, het heeft alles van het Nederlandse landschap, maar dan in het klein. Deze variatie trok me enorm, en nog steeds, je komt elke dag weer wat anders tegen, waardoor het nooit saai wordt,’ vertelt Justin. De variatie zie je ook terug in zijn foto’s. Soms is het moeilijk te geloven dat al zijn foto’s op hetzelfde waddeneiland zijn gemaakt.

Leven op Texel geeft Justin veel vrijheid in het fotograferen. Aan de ene kant van het eiland vind je iets heel anders dan aan de andere kant van het eiland, Noord- en Waddenzee zijn 2 verschillende werelden. ‘Als je in Amsterdam fotograaf bent heb je hoogstwaarschijnlijk honderd andere concurrenten. Op Texel zijn er niet heel veel andere fotografen die doen wat ik doe’, vertelt hij. En daarnaast is het iedere dag weer anders op het eiland, waardoor je het steeds weer opnieuw kunt ontdekken.  

Door veel te doen en te proberen, heeft Justin zich het fotograferen zelf aangeleerd. Hij vertelt: ‘Ik heb geen cursussen of opleidingen gevolgd, maar heb mezelf altijd uitgedaagd om mooier en beter beeld te maken.’ In de loop der jaren schafte hij zo wel eens wat nieuws aan om hem hierbij te helpen. ‘Ik fotografeer in belichtingtrappetjes, hele kleine trappetjes, zodat alles heel goed en netjes eruit komt te zien,’ aldus Justin. Niet alleen de manier van fotograferen leerde hij zichzelf aan, ook het bewerken bracht hij zichzelf bij. Zijn methodes werden steeds beter en efficiënter. Aanvankelijk gebruikte hij maar twee tools, nu weet hij precies wat hij doet en waar hij alle instellingen kan vinden. ‘Wat ik vijf jaar geleden maakte en mooi vond, vind ik nu waarschijnlijk helemaal niet meer mooi,’ vertelt hij over zijn proces.

 Op welke foto’s ben je het meest trots? 

Justin vertelt op alle foto’s die hij maakt en deelt wel een keer trots te zijn geweest. ‘Ik zou ze anders niet online hebben gezet,’ geeft hij aan. Toch zijn er foto’s die eruit springen. Zo  is er een foto van een uil waar hij extra trots op is. Dit was een moment waarbij Justin één moment had om de foto te maken en dat lukte hem. De uil keek op dat moment precies zijn kant op. ‘De foto is niet helemaal scherp maar ik ben er toch super trots op.’ En dat is een interessant gegeven; een foto hoeft dus niet helemaal honderd procent scherp te zijn om er trots op te zijn. Het moment eromheen kan zo’n foto ook heel speciaal maken. De foto werd gemaakt in Natuurgebied Waalenburg.

Velduil op Texel.

Een tweede foto waar de fotograaf extra trots op is: een landschapsfoto die al een paar jaar in zijn hoofd zat. ‘De foto is destijds gebruikt voor reclames, wat ik ook als een bevestiging zie dat het een mooie foto is. Je kan namelijk wel veel mooie foto’s maken, maar als niemand daar waardering voor heeft, dan glijdt de motivatie weg.’ Justin weet de motivatie om beeld te blijven maken en te delen te behouden mede dankzij zijn vele volgers op social media. ‘Ik vind het leuk om te zien dat mensen mijn werk waarderen.’

Hoe geef jij jouw eigen draai aan een foto? 

Iedere fotograaf heeft een eigen stijl en werkwijze, het is leuk wanneer de kijker deze ook opmerkt. Voor Justin is het zijn kleurgebruik waar hij vaak complimenten op krijgt. Op locatie focust Justin zich vooral op de compositie en datgene wat er op de foto komt te staan. Eenmaal thuis aangekomen, bekijkt hij wat hij met de foto wil gaan doen en hoe hij deze gaat nabewerken. In zijn werk is de fotograaf erg perfectionistisch. ‘Wanneer er iets kleins in de foto zit waaraan ik me stoor, dan gebruik ik de foto uiteindelijk niet.’ Dat zien we ook terug in de foto’s die hij heeft gedeeld in de gallery van DIGIFOTO Pro. Er is geen foto te zien waarin eventuele storende elementen terugkomen. Een compliment voor het kritische oog van de fotograaf. 

In de cameratas van Justin Sinner

Justin’s cameratas is tevens zijn vervoermiddel. Hij heeft een bus waarin hij zijn apparatuur heeft liggen. ‘Als ik een klus heb, stap ik in de bus en ben ik weg, dat is heel handig.’ Zijn uitrusting bestaat uit de volgende apparatuur: 

 • Canon EOS 5D IV 
 • Canon 24-105mm f/4L IS II USM
 • Sigma 12-24mm  f/4.0 DG HSM Art
 • Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG OS HSM Sports
 • Canon 100mm f/2.8L Macro IS USM
 • Benro filters graduated 
 • Benro Big stopper 
 • Manfrotto  MT 190GOA4 statief
 • Canon timer voor langere sluitertijden 
 • DJI Air2S
 • Photomast voor hoogte foto’s

Dit artikel is geschreven door Amy Janbroers en gepubliceerd in DIGIFOTO Pro 4.2022

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie