Hoe maak je een goede groepsfoto

Amy Schutte 652
Wanneer je eenmaal de kunst van portretfotografie onder de knie hebt, is het maken van een groepsfoto de logische volgende stap. Maar hoe pak je dat aan?

Het is al lastig genoeg om een goede foto te maken van één persoon: zorgen dat diegene een goede pose aanneemt, een echte lach tevoorschijn tovert en vervolgens ook nog een scherpe en mooie foto brouwen. Dat lijkt wel onmogelijk als er meerdere mensen op één foto moeten! Natuurlijk geven we je tips voor een goede groepsfoto.

Scherp

Veel portretfotografen geven er de voorkeur aan om een foto te maken waarbij de achtergrond onscherp is. Het scherptevlak loopt in de diepte, vanaf een bepaalde afstand voor de lens is je foto scherp, tot een stuk erna waarna het beeld weer onscherp wordt. Dit is de scherptediepte, en deze kun je beïnvloeden door je diafragma opening te wijzigen, een langere of kortere brandpuntsafstand te kiezen of de afstand tussen jezelf en het onderwerp te veranderen. Wanneer je meerdere mensen op moet stellen, heb je natuurlijk meer kans dat er mensen buiten het scherptevlak gaan vallen.

Scherpte bij groepsfoto

Bovendien weet je inmiddels wellicht dat je bij portretfotografie altijd scherpstelt op de ogen. Maar nu zijn er zoveel ogen! Kies een persoon in het midden van je groepsfoto. Om iedereen scherp op de foto te hebben is het zaak om een zo groot mogelijke scherptediepte te hebben. Deze kun je eventueel uitrekenen met zogenaamde dof (depth of field) tabellen. Door de juiste scherptediepte te gebruiken weet je zeker dat ook de personen op de achtergrond scherp op de foto staan. Vergeet niet dat eenderde van de scherptediepte ligt voor het punt waarop je scherp stelt en tweederde ligt erachter. Stel dat je een foto maakt van mensen die vier rijen dik opgesteld staan. Je moet dan dus op iemand in de tweede rij scherpstellen om maximaal gebruik te kunnen maken van de scherptediepte in je foto.

Ga naar buiten

Om je diafragma niet te ver open te hoeven draaien, kun je een groepsfoto het beste buiten maken. Bij minder licht (binnen dus), loop je al snel de kans dat je een grotere diafragma opening nodig hebt voor voldoende lichtopbrengst. Maar met een grotere diafragma opening wordt je scherptediepte juist kleiner, dus de kans dat personen onscherp op de foto komen is groter. Buiten heb je vaak voldoende licht om je diafragma iets te knijpen.

Opstelling

Scherpte heeft te maken met de afstand van het objectief tot het onderwerp. Zet je mensen dus keurig netjes naast elkaar neer en stel je scherp op de middelste, dan zijn de andere personen ook scherp in je foto. Pas wanneer je gaat afwisselen door mensen deels achter elkaar te zetten, heb je die grotere scherptediepte nodig. Natuurlijk kan een opstelling naast elkaar wat saai zijn. Laat je modellen lekker tegen elkaar aankruipen. Een klein beetje afstand, dat in het dagelijks leven normaal is om te behouden, lijkt op de foto al snel een groot gat.  

Echt lachen

Bij een groepsfoto kun je juist gebruik maken van interactie om een echte lach tevoorschijn te toveren. Vraag iemand een mop te vertellen. Zelfs als het een hele slechte mop is, krijg je gegarandeerd lachers door de ongemakkelijkheid van de situatie. Of laat iemand een leuke anekdote vertellen over één van de andere personen in de groep.

Een groepsfoto maken kan een onmogelijke klus lijken. Maar het valt reuze mee. Zorg dat de sfeer goed is en dat je voorbereid bent. Je kunt de aandacht vaak maar beperkt vasthouden, dus pak je moment!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy