Hoe maak je de mooiste sportfoto?

Christel  de Wolff 1057

Sportfotografie is een interessant genre. Niet voor niets presenteerde Sony eerder dit jaar hun nieuwe superteleobjectieven aan de wereld aan de hand van sportfotografie.

Sportfotografen zijn net als de sporters die ze fotograferen: bloedfanatiek en strevend naar de top. Oncontroleerbare factoren zoals de lichtomstandigheden, het weer en de aangegeven positie op het veld zijn van invloed op de kwaliteit van de sportfoto die je maakt. Juist daarom is het hebben van goede apparatuur een must. Je dient flexibel te zijn en des te meer te kunnen vertrouwen op je fototoestel en toebehoren. Een goede tip bij het maken van sportfoto's is dan ook het meenemen van meerdere camerabody's. Zo heb je altijd een back-up als een van je camera's defect raakt, maar daarnaast maakt het je ook veelzijdiger. Je verliest geen tijd met het steeds moeten verwisselen van je objectief voor dichtbij of ver weg.

Unieke sportfoto maken

Als sportfotograaf heb je vaak weinig bewegingsruimte. Je moet de actie –letterlijk – vanaf de zijlijn gadeslaan. Bij voetbalwedstrijden staat een rij van fotografen naast elkaar in de hoop dé sportfoto te maken. Of je de foto kunt maken die eruit springt hangt voornamelijk af van het moment waarop je afdrukt. Gelukkig hoef je niet op de Olympische Spelen te staan om een mooie sportfoto te maken. Met deze tips kun je ook de voetbalwedstrijd van je neefje al op een spectaculaire wijze vastleggen.

Neem een standpunt in

Kies een kant! Natuurlijk bedoelen we hier niet het kiezen tussen de uit- of thuisploeg maar het kiezen van het juiste standpunt. Dé tip voor sportfotografie is om een laag standpunt te kiezen. Hoe lager je fotografeert, hoe groter het dramatische effect in je compositie. Dit geldt voor bijna iedere sport , zowel binnen als buiten. Door vanaf de grond te fotograferen, maak je de sporters tot echte helden.


^ Foto: Christel de Wolff | Camera: Sony A9 | Brandpuntsafstand 553mm | Sluitertijd 1/1250 sec | Diafragma f/6.3 | ISO 640

Tips voor het fotograferen van teamsporten

Vooral teamsporten komen voor een buitenstaander vaak hectisch over. Als je geen verstand hebt van de sport dat zich voor je neus afspeelt, zal je steeds te laat afdrukken. Simpelweg omdat je je niet genoeg in kunt leven in de actie. Zo stond ik op de polobaan in Londen te kijken naar hoe paarden en hun ruiters kriskras door elkaar renden. Pas toen we een basale uitleg van een polospeler kregen waarin onder andere wat spelregels en het doel van het spel werden uitgelegd, begon het voor me te dagen en kon ik een mooie sportfoto maken. Ik begreep veel beter wat de paarden voor mijn neus zouden gaan doen en waarop ik het kersverse Sony 200-600mm objectief kon richten.

Door vooruit te denken kun je ook beter keuzes maken. En door keuzes te maken kun je jezelf limiteren en concentreren op de foto die je wil maken. Kies er bijvoorbeeld voor om alleen de fanatieke uitdrukkingen op de gezichten van individuele spelers vast te leggen met een supertele, of ga voor de interactie tussen twee spelers met een midtele. Als je niet van te voren beslist en van alles tegelijk vast wil leggen, heeft dat als gevolg dat je meer momenten zult missen.

Lees ook: Sony presenteert 600mm en 200-600mm tele-objectieven

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel