Hoe maak je avondfoto's zonder statief?

Redactie 1326
Het eerste wat je vaak leert over avondfotografie is dat je met een statief moet werken. Maar dat hoeft niet altijd...

Stap 1: belichtingsdriehoek

Met elke digitale spiegelreflexcamera is het mogelijk om avondfotografie te beoefenen zonder statief. Het enige wat belangrijk is is de belichtingsdriehoek: sluitertijd, diafragma en ISO. Als je dit handmatig kunt instellen kan je avondfotografie beoefenen zonder statief. Wel is kennis over hoe deze instellingen werken en hoe je dit toe kunt passne een must. Hoewel een lens met beeldstabilisatie is aan te raden is het ook in dit geval niet noodzakelijk. 

Blurry

Stap 2: experimenteer

Elke foto die je uit de hand maakt met een sluitertijd van 1/15 worden automatisch onscherp. Vanaf ongeveer 1/60 sluitertijd kan jij scherpe foto's uit de hand fotograferen. Er is een bepaalde regel voor: de sluitertijd moet minimaal gelijk zijn aan het brandpuntafstand die je gebruikt. Fotografeer je met 20 mm, dan mag jouw sluitertijd niet minder zijn dan 1/25. Fotografeer daarnaast met een open diafragma zodat de camera meer licht  Stel vervolgens een wat hogere ISO in bijvoorbeeld ISO 400. Dit zorgt ervoor dat jouw beeld lichter wordt. Het nadeel is dat je ruis gaat zien, vandaar dat ISO 400 een goed getal is. 

Met deze instellingen is jouw kans op een scherpe foto in de nacht een stuk groter, maar het blijft lastig. Blijf dus lekker fotograferen en experimenteren en heb geen verwachtingen.

Stap 3: selecteren

Thuis achter je computer ga je de beelden selecteren. Beelden die onscherp of te donker zijn gooi je meteen weg. Je houdt dan een klein aantal beelden over. Zoom vervolgens in op de afbeelding (100% is ware grootte) en maak een tweede selectie. Jouw tweede selectie bestaat uit foto's die er goed uit zien en hieruit pak jij je favorieten.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie