Hoe ga je als stockfotograaf te werk?

Aimée van Vuuren 226
Fotografen die een centje willen bijverdienen doen dit door het verkopen van hun eigen foto’s, ook wel stockfotografie genoemd. Het verkopen van je foto’s gaat voornamelijk persoonlijk via internet of via stockbureau’s. Maar hoe ga je als stockfotograaf nou precies te werk?

Het is business

Veel mensen denken bij het online verkopen van je foto’s: maken, uploaden en wachten. Simpel toch? Nee, stockfotografie is een echte business, behandel het daarom ook zo. Er komt veel meer bij kijken dan alleen de foto maken, uploaden en verkopen. Als je serieus bent over het verkopen van je foto’s en er tijd in wilt stoppen dan heb je een grote kans op succes. Maak voor jezelf een plan en volgt het op.

Leer en zoek inspiratie

Het is handig om je te verdiepen in de trends binnen design. Bekijk kleuren, stijlen en de manier van het gebruiken van foto’s om erachter te komen wat er tegenwoordig ‘happening’ is. Bekijk daarnaast stockfotografie sites om te kijken wat er eerder heeft gewerkt. Een stockfotograaf moet van tevoren weten waar hij of zij foto’s van gaat maken, je wilt immers klanten trekken.

Lees ook: geld verdienen met fotograferen als hobby

Gat in de markt

Zoals gezegd moet je als stockfotograaf van tevoren weten waar hij of zij foto’s van gaat maken. Vraag aan potentiële klanten wat zij willen zien, zoek een gat in de markt en speel er op in. Bestudeer je doelgroep en zorg dat je de type foto’s maakt die zij leuk vinden.

Eigen stijl

Hoe zeer je ook wilt inspelen op de vraag van je klanten, zorg wel dat het je eigen stijl blijft. In het proces van fotograferen zal je een eigen stijl ontwikkelen. Het zorgt ervoor dat je herkenbaar bent bij je klanten en dat je foto’s eruit springen vergeleken een andere stockfotograaf.

Lees ook: geld verdienen als beginnend fotograaf

Het is belangrijk om je beroep als stockfotograaf serieus te nemen. Niet iedereen zal er de hele dag mee bezig kunnen zijn in verband met ander werk maar zorg ervoor dat je er voldoende tijd in heb gestopt om business gladjes te laten lopen.

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée