Hoe fotografie is veranderd in slechts twee decennia

Sterre Hartjes 589
2019 loopt tot zijn eind en daarmee ook het decennium. Er is veel veranderd in de afgelopen twintig jaar en zo ook in de fotografie. Om het jaar af te sluiten kijken we terug van 2000 tot nu.

Twee decennia geleden maakten we ons klaar voor een groot feest. Tijdens het grote feest zijn er ook vast en zeker foto's gemaakt. Wanneer je terug kijkt naar de millennium overgang, hebben de meeste mensen foto's gemaakt met analoge camera's in plaats van een digitale camera of een mobile telefoon. Nu met de komst van 2020 worden bijna alle foto's gemaakt met een mobile telefoon. Iets wat twee decennia geleden vrijwel ondenkbaar was.

Een nieuw millennium

Enkelen hebben de komst van het jaar 2000 vastgelegd met een digitale camera. De digitale camera van toen was nog zo nieuw dat een analoge camera in sommige gevallen beter werkte. De batterijen van de camera's van toen waren binnen een mum van tijd leeg en de sensor was ook niet erg fantastisch. In januari van 2000 kwam Fujifilm uit de S1-Pro. Deze camera werd gezien als de eerste DSLR-camera. De Fujifilm S1-Pro werd toendertijd verkocht voor bijna 7.000 gulden! Enkele maanden later bracht Canon de EOD D30 uit en de DSLR-markt begon te groeien. Ondanks dat er veel mensen waren die geen vertrouwen hadden is de DSLR-camera's, werd film fotografie in 2005 tot zijn eind verklaard.

Apple door de jaren heen

In 2008 kondigde Steve Jobs de eerste Apple iPhone aan op het podium van het Moscone Convention Center in San Francisco. Veel fotografen gaven geen aandacht aan de komst van de telefoon, echter is dat inmiddels wel veranderd. De iPhone had alleen een 2mp camera aan de achterkant. Tegenwoordig is de verkoop van mobile telefoons haast gebaseerd op de kwaliteit van de camera. Apple heeft door de decennia heen een grote groei gemaakt op gebied van smartphone fotografie en heeft een mooie basis gelegd voor andere telefoon fabrikanten. De camera kwaliteit van telefoons heeft fotografie voor iedereen mogelijk gemaakt.

HD-beeldmateriaal na de twee decennia

In het begin van de afgelopen twee decennia werkte fotografie anders dan video. Beide waren in het digitale tijdperk getrokken en werkte ook met dezelfde technieken en technologie. wel werden de camera's zo gebouwd dat ze enkel werkte voor een specifiek doel. Dit werd verleden tijd adat Canon in 2008 de EOS 5D Mark II uitbracht. Met de EOS 5D Mark II kon je HD-beeldmateriaal filmen en fotograferen. Voor de EOS 5D was dit enkel mogelijk met ongelooflijk dure filmcamera's. vanaf dit moment konden filmmakers prachtige beelden maken voor ongeveer € 2.500. Nu aan het eind van de decennia is een HD-filmfunctie op bijna elke camera te vinden.

Hoe fotografie de wereld heeft veranderd

Fotografie heeft altijd al de kracht gehad om indruk te maken op de wereld, maar nadat digitale fotografie zo is gegroeid in de afgelopen decennia is deze kracht alleen maar sterker geworden. We leven anno 2019 in een wereld vol met visuele content. Instagram, Twitter, Facebook en YouTube staan vol met beeldmateriaal en is speciaal ontworpen om dit makkelijk te kunnen delen. Bedrijven hoeven geen geld meer uit te geven aan televisiecampagnes. In plaats daarvan geven ze slechts een klein deel uit aan influencers die hun producten kunnen delen. Deze infuencers maken allemaal gebruik van technieken die 20 jaar terug niet te bedenken waren.

Lees ook: Zo fotografeer je vuurwerk