Het leven van naaktfotograaf Helmut Newton

Fenna Kiebert 813
Fotograaf Helmut Newton, bekend van zijn wereldberoemde naaktfotografie, in een notendop. Lees en zie hier een deel van zijn leven.

Helmut Newton (geboren als Helmut Neustädter, 31 oktober 1920 - 23 januari 2004) was een Duits-Australische naaktfotograaf. Hij was een ‘productieve, veel geïmiteerde modefotograaf wiens provocerende, redelijk erotische zwart-witfoto's een steunpilaar waren van Vogue en andere publicaties.’

Eerste camera

Newton werd geboren in Berlijn, als zoon van Klara en Max Neustädter, eigenaars van een knoppenfabriek. Zijn familie was Joods. Newton was aanwezig bij het Heinrich-von-Treitschke-Realgymnasium en de Amerikaanse school in Berlijn. Geïnteresseerd in fotografie vanaf zijn twaalfde, toen kocht hij zijn eerste camera. Vanaf 1936 werkte hij voor de Duitse fotograaf Yva (Elsie Neuländer Simon).

LEES OOK: Shawn Jacob Stephen fotografeert Toda-stam

Naaktfotograaf

Op zijn achttiende (1938) ontvluchtte hij als Joodseman zijn geboorteland, vanwege de opkomst van het nationaalsocialisme, en ging hij naar Singapore. Daar werkte hij enkele jaren als persfotograaf voor de Engelstalige krant The Straits Times. In 1940 trok hij naar Australië, werkte daar vijf jaar in het Australische leger en verwierf de Australische nationaliteit in 1946. Hij ontmoette er de actrice June Brunell (artiestennaam van June Browne) die als model voor hem poseerde en in 1948 zijn echtgenote werd. June Newton zou later in de voetsporen van haar man treden en in 1970 onder het pseudoniem Alice Springs een fotografiecarrière beginnen.

Foto gemaakt door Helmut Newton

Vogue

Na vele reizen naar Europa en klussen voor de Britse en Australische Vogue, verhuisde hij begin jaren zestig naar Parijs. Daar zou hij de volgende decennia als modefotograafwerken voor de Franse editie van Vogue. In 1971 werd hij getroffen door een hartaanval, wat hij net aan overleefde. Vanaf dat moment wilde hij persoonlijker werken. Helmut en June verhuisden in 1981 naar Monaco en brachten vanaf toen de winters door in Los Angeles. In 2004 kwam Helmut Newton om het leven bij een eenzijdig verkeersongeval, mogelijk als gevolg van een hartaanval.

Kijk hier de documentaire van naaktfotograaf Helmut Newton

afbeelding van Fenna Kiebert

Fenna Kiebert | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fenna