Het juiste statief kopen

Amy Schutte 927

Wanneer je je eerste statief wil aanschaffen en wat research doet, kom je ongetwijfeld op tegenstrijdige berichten. Veel beginnend fotografen zullen een eenvoudig en budgetvriendelijk model ‘prima’ vinden, waar veel professionals voor veel duurdere varianten zullen kiezen.

Natuurlijk zijn er vele factoren die meespelen, en een goed statief kan aardig in de papieren lopen. Toch is het de moeite waard om je eens goed te laten informeren. Je zult namelijk de eerste niet zijn die er vrij snel achter komt dat de duurdere modellen veel voordelen hebben en de overstap alsnog maken. Waar let je op en hoe kies je het juiste statief?

Budget voor je statief

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te bepalen hoeveel geld je kwijt wil aan je nieuwe statief. Als je net begint met fotograferen en je eens wil kijken of je een statief überhaupt wel veel zult gebruiken, kan een statief van 400 euro een behoorlijke gok lijken. Maar een goed statief kan je hele leven meegaan. Probeer daarom eerst eens verschillende statieven uit, maar ga niet meteen voor de meest goedkope. De kans bestaat dat je dan al snel een nieuwe aan wil schaffen, en je geld is alsnog weggegooid.

Stevigheid

Veel professionele fotografen zullen zeggen: waarom zou je je dure camera, misschien met dito objectief, op een goedkoop statief zetten. Wanneer deze immers niet stabiel is en je apparatuur valt, is je verlies immers aanzienlijk. Daar zit zeker wat in. Controleer altijd de capaciteit van het statief en speel op safe. De kans is groter dat fabrikanten de capaciteit iets in hun voordeel afronden. Houd ook rekening met dingen als wind of een onstabiele ondergrond als zand of klei. Die hebben uiteraard veel invloed op de capaciteit van het statief en zorgen ervoor dat het eerder om kan vallen.

Snelheid

Je zult wellicht denken dat je je statief vooral zult gebruiken op momenten waarop je tijd zat hebt om je statief op te zetten en je shot te bepalen. Een waterval met lange sluitertijd bijvoorbeeld, blijft wel stromen. Het maakt niet zoveel uit hoeveel tijd je besteedt aan het opzetten van je camera. Er zijn zat situaties waar je nog steeds snel moet handelen om het moment niet te missen, maar er bijvoorbeeld te weinig licht is om uit de hand te fotograferen. Hoe snel kun je de poten van je statief uitschuiven en vergrendelen? Draaiverbindingen zijn bijvoorbeeld wat trager. En zit er bijvoorbeeld een waterpas in de kop?

Bevestiging van je camera

Bij de meeste statieven bevestig je een plaatje aan je camera, die je vervolgens met een quick release aan de kop van je statief bevestigt. Dit moet stevig zijn maar vooral soepel gaan. In de praktijk zul je je camera talloze keren op je statief plaatsen en weer losmaken. Dit moet je blind en snel kunnen doen. Zorg ervoor dat de verkoper je het statief demonstreert met een camera, en probeer het zelf ook eerst een aantal keren uit. Blijf je ‘hangen’? Dan is een ander statief wellicht meer geschikt.

Afmeting en gewicht van je nieuwe statief

Hopelijk weet je, wanneer je een statief gaat aanschaffen, al min of meer waar je het vooral voor zult gebruiken. Een statief dat je mee wil nemen de natuur in, of op reis, moet kleiner en lichter zijn dan een statief dat je vooral in je thuisstudio wil gaan gebruiken. In principe zijn zwaardere statieven beter bestand tegen wind, maar je moet het wel zelf (kunnen) dragen. De hoogte is ook belangrijk, zeker als je zelf lang bent. De hele tijd voorovergebogen staan omdat je statief niet hoger kan, wordt snel vervelend.

Wanneer je twijfelt, is het geen slecht idee om eens een statief te huren en ermee op pad te gaan. Of kijk eens voor een goed statief, maar dan tweedehands.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy