Het blijft opletten...

Helikoptercrash waarschijnlijk veroorzaakt door drone

Renzo Gerritsen 1475
Tegenwoordig worden drones overal verkocht en kan iedereen ermee vliegen, maar een ongeluk zit in een klein hoekje.

Ambtenaren onderzoeken of een recent helikopterongeluk in South Carolina, Amerika, werd veroorzaakt door een drone die in de buurt werd bediend. Het ongeluk betrof een helikopter met een instructeur piloot en student. Gelukkig was geen van beiden gewond geraakt tijdens het ongeluk.

De twee melden dat een kleine drone direct op hun pad vloog en de instructeur dwong om ontwijkende actie uit te voeren. Die ontwijkende actie zorgde er helaas voor dat de staart van de helikopter een boom raakte, die de helikopter naar een crashlanding stuurde, volgens bronnen. Een woordvoerder van de National Transportation Safety Board bevestigde dat wordt onderzocht of een drone heeft bijgedragen aan de crash. Als dit waar is, dan zou dat betekenen dat dit de eerste keer is dat een drone een vliegtuigcrash heeft veroorzaakt in de VS. 

Berichten over drones die illegaal worden gevlogen, bijna-ongelukken met vliegtuigen en zelfs mogelijke botsingen nemen toe. Recent is een video opgedoken van een drone die direct boven een commercieel passagiersvliegtuig in Las Vegas vloog. Daarna beweren meer recente rapporten dat een drone een rondreishelikopter op Hawaï heeft geraakt. Canadese functionarissen hebben onlangs ook een rapport uitgebracht waarin een botsing tussen een drone en een klein vliegtuig wordt beschreven.

Hoewel het drone-model niet is vermeld (en misschien niet bekend is), heeft de Chinese drone-maker DJI preventief een verklaring over de kwestie vrijgegeven, waarin staat:

DJI probeert meer over dit incident te weten te komen en staat klaar om de onderzoekers te helpen. Hoewel we geen commentaar kunnen geven op wat hier mogelijk is gebeurd, is DJI marktleider in het ontwikkelen van educatieve en technologische oplossingen om piloten uit de drone te helpen de traditionele vliegtuigen te verlaten.

Vorig jaar introduceerde DJI een systeem genaamd AeroScope dat rechtshandhavingsinstanties en luchthavenfunctionarissen helpt bij het identificeren van drones die in een beperkt luchtruim worden bestuurd.

afbeelding van Renzo Gerritsen

RenzoGerritsen |

Professioneel fotograaf en redacteur.

Bekijk alle artikelen vanRenzo