Helder wit? Maak je zwart donkerder

Helder wit? Maak je zwart donkerder

Redactie 1715
Een foto in zwart-wit kan prachtig zijn, zeker als je in de nabewerking nog wat puntjes op de i zet. Wil je bijvoorbeeld de witte tinten in je foto duidelijk naar voren brengen, maak dan de zwarte tinten donkerder. In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet.

Veel nabewerkingsprogramma's hebben een contrast-schuifje waarmee je direct alle donkere delen wat donkerder maakt en de lichte delen nog lichter. Dit is een handige optie, maar wel eentje waarmee je moet uitkijken. Als delen al erg licht zijn en je krikt ze vervolgens nog een beetje op, loop je het risico op puur witte delen waar helemaal geen structuur meer inzit. Hierdoor kan je veel details op je foto verliezen waardoor deze minder mooi wordt. Ook kan het zijn dat bepaalde donkere partijen in je foto ‘dichtlopen’, waardoor je daar helemaal geen details meer ziet.

Bij een goede zwart-witfoto zijn de donkere en lichte delen van het beeld in 'balans'

Licht

Wil je dat de foto op sommige punten wat lichter wordt, dan kan je beter de schaduwpartijen donkerder maken of sleutelen aan de helderheid van lichte partijen. Vrijwel alle nabewerkingsprogramma's hebben wel aparte schuifjes voor de lichte en donkere delen van een foto. Door hiermee de donkere delen nog net een beetje donkerder te maken, lijken de lichte delen lichter, zonder details te verliezen. 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie