Groothoeklens gebruiken voor macro-fotografie

Groothoeklens gebruiken voor macro-fotografie

Fokelien Broekstra 5186
Met een groothoeklens leg je vaak landschappen vast, maar wist jij dat een groothoeklens veel meer in huis heeft? Denk bijvoorbeeld aan een soort macrofoto, waarbij nog een stuk van de omgeving te zien is. Lees hier hoe dat in zijn werk gaat.

Focus dichtbij

Je kan met een groothoeklens vaak dicht op je onderwerp kruipen en toch een scherpe foto maken.  Het voordeel daarbij is dat je lens een grote zichthoek heeft, hierdoor blijft een groot deel van de omgeving goed zichtbaar. Kies hierbij wel voor een rustige achtergrond, als je achtergrond te druk is, is de foto niet prettig om naar te kijken en is de omgeving meer een afleidende factor.

Lucht

Is de omgeving druk, dan kun je ervoor kiezen lucht in de foto mee te nemen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen een blauwe lucht te nemen of juist de zon in de achtergrond mee te fotograferen. Als je de zon mee fotografeert loop je de kans dat er lensflaire ontstaat in je foto, soms kan dit een mooie aanvulling zijn. Mocht dit niet het geval zijn. Zorg dan dat de zon niet in je lens valt.

Proberen

Heb jij een groothoeklens? Ga er dan eens op uit en probeer eens een macro-foto te maken met een groothoeklens. Deel jouw resultaat in onze lezersgallery! Deel de link naar jouw foto hieronder.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien

afbeelding van Gilbert

https://www.digifotostarter.nl/sites/default/files/styles/gallery-image/public/webbie.jpg?itok=3gcGvAck

Werkt uitstekend en wat fijn is, je groothoek kan dichtbij je onderwerp komen

afbeelding van Jasper van Bladel

Mooie foto Gilbert!