Goede oefening om compositie onder de knie te krijgen

Amy Schutte 221
Een goede compositie maakt dat een foto onmiddellijk prettig is om naar te kijken. Vooral wanneer we het hebben over een redelijk grote hoek is de compositie belangrijk voor een goede foto.

Maar het is niet altijd eenvoudig om in één keer te zien hoe je een goede foto moet maken, in een bepaalde setting. Mike Browne maakte deze video, waarin hij je een oefening geeft om je compositie skills te verbeteren.

Deel 1

 

 

Deel 2

 

 

Vast op 50mm

Browne geeft ons opdracht om de camera op 50mm brandpuntsafstand te zetten, en daarop te laten staan. Natuurlijk zou je ook een prime lens kunnen gebruiken, maar wellicht heb je die niet bij de hand. De meeste standaard kitlenzen zijn af te stellen op een brandpuntsafstand van 50mm, dus de meesten kunnen deze oefening gemakkelijk uitvoeren.

Blikveld

Zoals Browne aangeeft, is 50mm niet eenvoudig. Het is de hoek vergelijkbaar met ons eigen blikveld, dus het is hoe we de wereld om ons heen zien. Dat kan ook prettig zijn, maar het is een uitdaging om het kader niet rommelig te maken. Daarom moet je goed nadenken over waar de foto over gaat.

Horizon recht

Onthoud verder dat je horizon netjes recht is. Je kunt dit achteraf corrigeren, in de nabewerking, maar je kunt dan een deel van je compositie verliezen. Je kunt het beter in één keer goed doen.

Overal liggen foto’s

Het is leuk om te zien wat Browne als onderwerp kiest. Met wat oefenen en niet meteen tevreden zijn met de eerste foto, kun je jezelf uitdagen om een mooie foto te maken. Leuk om te zien dat veel dingen als onderwerp kunnen zijn. De oefening helpt je om een originele benadering te zoeken, bijvoorbeeld in de hoek of standpunt.

Voeten om te zoomen

In deze oefening gaat het erom dat je je voeten gebruikt in plaats van de zoom. En dat je werkt met de middelen die je hebt, waardoor je je eigen creativiteit moet gebruiken.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy