Gebruik selectieve kleur in je foto

Amy Schutte 180
Sommige fotografen vinden dit een ouderwetse manier van foto’s nabewerken, maar voor sommige foto’s kan het echt ontzettend leuk zijn: een selectieve kleur aanbrengen in je foto’s. Dat betekent dat je foto zwart-wit is, maar één onderdeel nog kleur heeft, waardoor dat de aandacht trekt.

Of het nu je smaak is of niet, het kan zijn dat je ineens een foto hebt die zich hier uitstekend voor leent. Of misschien doe je een shoot in opdracht, en je klant vraagt hierom. Goed om te leren hoe je een selectieve kleur gebruikt in Photoshop.

Welke foto is hiervoor geschikt?

Het grootste gedeelte van je foto wordt zwart- wit. Als je een selectieve kleur wil toepassen, kun je het beste een foto kiezen met hoge contrasten één dominante kleur. En er moeten wat tegengestelde kleuren in zitten. Zwart-wit foto’s werken immers in zijn algemeenheid goed met hoge contrasten. Het onderwerp dat je kleur gaat geven, zal veel aandacht trekken. Dat is dus minder geschikt voor een achtergrond element, als een boom, maar juist geschikt voor het onderwerp zelf, of een deel daarvan. Het ‘verhaal’ van de foto wordt hier omheen gebouwd.

Hoe doe je dit?

In sommige camera’s kun je al een selectieve kleur instellen voor je de foto maakt. Vaak zit er aan het draaiwiel een ‘effects’ functie, of je vind dit in het menu. Kijk in de gebruikershandleiding of dit met jouw camera kan, en hoe je dit doet. Tip: gebruik LiveView om te kijken hoe het effect eruit komt te zien en het eventueel nog aan te passen.

Aan de slag met selectieve kleur in Photoshop

Ga naar het lagenpalet en maak een aanpassingslaag ‘zwart-wit’ aan. Die staat nu boven je foto. Ga naar Modus en zet de laag lichter. Als je dubbelklikt op de zwart-wit laag komen er allemaal balkjes tevoorschijn, Daar kun je mee schuiven. De kleuren die je wilt behouden naar rechts (rood voor de rode laarsjes, blauw voor een blauw petje, etc), de anderen helemaal naar links. Let er wel op dat alle dingen die rood of blauw zijn dan kleur krijgen. Als er andere elementen zijn in je foto met dezelfde kleur, die je toch zwart-wit wil maken, of je wil een onderwerp met meerdere kleuren ‘inkleuren’ terwijl de rest zwart-wit wordt, kun je op een andere manier te werk gaan. Ook hier maak je een zwart-witte aanpassingslaag aan, die je vervolgens een laagmasker geeft. Klik erop om het laagmasker te activeren. Nu kun je met een zwart penseel over je foto tekenen, meer specifiek over het onderwerp dat je kleur wil geven. Wanneer je iets te veel kleur terug haalt kunnen je met een wit penseel (druk op X op de geselecteerde voorgrondkleur te wisselen met de achtergrondkleur) het masker weer aanvullen zodat de zwart-wit laag weer hersteld wordt.  Alleen dit onderwerp is nu in kleur, de rest is monochroom.

Pas selectieve kleur met mate op je foto’s toe, het wordt anders al snel een ‘trucje’. Maar zo nu en dan kan het een leuke, creatieve invulling zijn voor je foto!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy