FujiFilm X70
De body van de FujiFilm X70 bestaat voornamelijk uit aluminium en voelt stevig aan. De camera weegt (met batterij) ongeveer 340 gram en het gewicht lijkt vooral aan de kant van de linkerhand te zitten. Doordat er aan de rechterkant een kleine grip zit voelt de camera een beetje uit balans en is deze lastig met één hand te bedienen.
Touchscreen
Dit is de eerste camera uit de FujiFilm X-series die beschikt over een touchscreen en deze werkt erg goed. Met dit scherm kan je makkelijk een scherpstelpunt kiezen, een foto maken, of door je foto's bladeren. Het menu is niet via het scherm te bedienen, maar dit werkt zo logisch met de knoppen dat dit totaal geen gemis is. Ook is het scherm ver uit te klappen waardoor je subtiel vanaf je heup foto's kan maken of bijzondere standpunten kan nemen zonder jezelf in de meest vreemde bochten hoeft te wringen. Ook kan je het scherm uitgeklapt gebruiken om hem omhooggericht neer te zetten voor video- of timelapse beelden.
Ring
De camera heeft een grote knop voor de sluitertijd op de bovenkant en een diafragma- en controlering aan voorkant. Deze controlering kan meerdere functies toegewezen krijgen. Als je de camera op 'manual focus' zet, kan je met deze ring scherpstellen. Om de functie van de ring te wijzigen zit er een heel klein knopje aan de zijkant van de boby dat je bijna over het hoofd ziet. Alle knoppen zijn erg stevig en vrij stroef. Dit maakt de kans dat instellingen per ongeluk verandert worden erg klein.
Het instellen van de sluitertijd gaat met de X70 in twee stappen. Met de grote knop op de bovenkant kan je de één van dertien sluitertijden selecteren, waarna je met een klein knopje aan de achterkant een aantal tijden rond deze sluitertijd kan kiezen. Meestal is dit geen probleem, omdat je raw-bestanden nog goed kan bewerken en de belichting op deze manier geheel naar wens kan instellen, maar als je de tele-converter gebruikt is dit helaas niet mogelijk.
Beeldkwaliteit
De FujiFilm X70 beschikt over een 16 megapixel X-Trans aps-c-sensor zonder laagdoorlaatfilter. Het ontbreken van deze filter moet de foto's die uit de camera rollen een stuk scherper maken en door de unieke opstelling van de pixels moeten beeldfouten als moiré voorkomen worden. Als we goed inzoomen op een gemaakte foto zien we dat de camera hier behoorlijk goed in lijkt te slagen. Dunne lijntjes worden allemaal individueel weergegeven zonder dat deze door elkaar gaan lopen.
Bij een iso-waarde van 1600 beginnen de foto's wat details te verliezen, maar zijn ze nog wel bruikbaar. Iso 6400 is nog te gebruiken bij kleinere formaten, maar foto's die genomen zijn met een iso van 51200 zijn eigenlijk ook dan niet meer mooi. Als deze foto's op twintig procent worden getoond zit er nog steeds heel veel ruis in.
Snelheid
De camera kan foto's maken met acht beelden per seconde totdat de buffer vol zit; ongeveer dertien beelden. Hierna blijft hij foto's maken met ongeveer één beeld per seconde, afhankelijk van de gebruikte geheugenkaart. De mechanische sluiter maakt foto's met een maximale snelheid van 1/4000ste van een seconde, maar met gebruik van de elektrische sluiter wordt dit 1/32000, waarmee je in lichte omgevingen nog steeds met een groot diafragma kan blijven schieten. De camera heeft een hele snelle opstarttijd en is al vrijwel direct te gebruiken.
Vast brandpunt?
Hoewel de camera een lens met een vast brandpuntafstand van 18.5 mm heeft (28 mm keinbeeldequivalent) is het wel mogelijk om een digitale tele-converter te activeren. Na het activeren van deze converter maakt de camera foto's met brandpuntafstanden van 35 en 50 mm kleinbeeldequivalent. Met de controlering kan je snel schakelen tussen de verschillende brandpuntafstanden, behalve als je 'manual focus' gebruikt. Dan blijft de ring een scherpstelring.
Helaas is de camera niet meer volledig handmatig te gebruiken als de tele-converter actief is. Voor deze functie moet een deel van de instellingen automatisch worden geregeld. Ook kan de camera in dit geval geen foto's in raw meer maken, waardoor een hele hoop informatie verloren gaat.
De lens heeft een minimale diafragmawaarde van f/2.8 en beschikt over negen diafragmabladen wat voor een mooie bokeh zorgt.
Autofocus
De X70 maakt gebruik van een zogenaamde 'intelligent hybrid autofocussysteem' om scherp te stellen. Dit houdt in dat de camera gebruik maakt van zowel fase- als contrastdetectie om scherp te stellen. De camera heeft 49 autofocuspunten en deze zijn makkelijk via het touchscreen of met de draaiwieltjes in te stellen. Bij de 'single point' autofocus werkt dit allemaal bijzonder goed en krijg je binnen no-time haarscherpe foto's. De 'continuous autofocus' heeft een beetje moeite met kiezen. In deze stand blijft de camera jagen naar een punt om op scherp te stellen, maar doet dit uiteindelijk niet. Het beeld blijft verspringen en elke scherpe foto die eruit komt is puur toevallig.
De 'manual focus' werkt dan weer wel erg goed. Met de ring aan de voorkant kan je rustig het juiste scherpstelpunt kiezen en op het scherm is goed te zien waar de foto het scherpst is.
Auto modus
In tegenstelling tot de meeste camera's heeft de X70 geen modus knop waarmee je direct de camera in een (semi)handmatige stand zet. De camera heeft bij de iso-, sluitertijd- en diafragmaknop de optie om deze in auto te zetten en zo makkelijk te kiezen waar je zelf controle over wil houden. Wel beschikt de X70 over een zogenaamde 'Auto Mode selector' die de waarden van de instelknoppen overstuurt en de camera volledig op de automatische stand laat draaien.
Conclusie
De FujiFilm X70 is een prima camera voor vormen van fotografie waarbij subtiliteit belangrijk is, zoals straat- en rapportagefotografe. De lens, met de equivalente brandpuntafstand van 28mm, sluit hier ook uitstekend bij aan. De 35 mm en 50 mm brandpuntafstanden van de tele-converter zijn een leuke toevoeging, maar helaas alleen in geval van nood te gebruiken door het ontbreken van de mogelijkheid om volledig handmatig en in raw te fotograferen. Het is jammer dat de autofocus rond blijft springen in de 'continuous focus' modus, anders was dit echt een hele goede camera geweest. Hopelijk is dit nog op te lossen met een firmware update. Verder zijn de foto's die uit de X70 komen erg scherp en voor de bescheiden prijs van € 699,- een goede aanvulling op het arsenaal van menig straatfotograaf. Om deze camera als enige body te hebben lijkt hij ons wat beperkt door de vaste lens met vast brandpuntafstand.
Kenmerken
- 16 megapixels
- 3 inch touchscreen
- Digitale tele-converter
- aps-c sensor
+ Grote sensor
+ Compact formaat
+ Stevig gebouwd
- Continue autofocus hapert
Adviesprijs: €699,-
Info: www.fujifilm.eu/nl