Foto’s van muzikanten

Amy Schutte 384
Muzikanten hebben allemaal een eigen stijl, die ze uitdragen met muziek. Hoe vertaal je dat naar mooie foto’s?

Een mooie foto, waarbij je de muzikant of muzikanten in de juiste sfeer vastlegt is lastig. Je kunt je voorstellen dat je van een singer songwriter een heel ander soort foto wil maken dan van een heavy metal band. Hoe ga je dan te werk.

Doe je huiswerk

Om die sfeer goed te vangen in je foto en een foto te maken die past bij de muzikanten en het soort muziek dat ze maken, is het een goed idee om je goed voor te bereiden. Zoek op internet naar foto’s en video’s van optredens. Kijk naar het publiek, het licht en de kleding: wat willen deze muzikanten uitstralen? Luister natuurlijk ook naar de muziek. Zijn het protestsongs? Dan kun je daar wellicht wat mee in je foto’s? Zijn het dromerige liefdesliedjes? Dan kun je je foto’s daarop aanpassen.

De stijl van de muzikanten in je foto’s

Nu je weet wat hun stijl is, moet je dat naar een foto vertalen. En natuurlijk combineren met jouw stijl als fotograaf. Een singer songwriter wil je misschien met andere apparatuur fotograferen. Met een kleine scherptediepte krijg je een zachte achtergrond, die past bij het romantische gevoel. Een fijne portretlens met een grote maximale diafragma opening is dan fijn. Voor die heavy metal band kies je misschien juist voor hardere lijnen en vormen. Dit kun je deels in de nabewerking doen, maar houd er tijdens het fotograferen al rekening mee. Overleg ook goed. Bij het fotograferen van een band zul je een grote scherptediepte nodig hebben om iedereen scherp te krijgen. Je kunt ervoor kiezen om de frontman scherp te maken en de rest van de band iets onscherper te maken, maar dit soort keuzes moet je zeker eerst voorleggen aan de betrokkenen. Denk ook aan het licht. Ga je voor hard licht of zacht licht? Voor het dromerige gevoel kun je misschien tegenlicht van de gouden uren gebruiken. Bij anderen wil je misschien inflitsen.

Locatie

Stem ook je locatie af op de muzikanten zelf. Misschien hebben ze zelfs wel een locatie opgenomen in één van hun liedjes. Of is er een locatie die perfect past bij hun muziek. Overleg het en probeer clichés te vermijden.

Luister naar de muzikanten zelf

Muzikanten zijn creatieve mensen. Ze kennen hun muziek en stijl het beste, en hebben waarschijnlijk een sterk idee bij wat ze willen uitstralen. Luister naar hen en betrek hen in het proces. Samen kunnen jullie tot een nog mooier resultaat komen.

Laat ze spelen

Het ligt er natuurlijk aan wat het doel van je foto’s is, maar in veel gevallen is een actiefoto minstens net zo aantrekkelijk als een geposeerde foto. Zorg dus dat de instrumenten in de buurt zijn. Zeker voor muzikanten die zich ongemakkelijk voelen voor de camera kan dit helpen. De muziek is immers hun comfort zone. En jij hebt een mooie actiefoto!

Muzikanten zijn een dankbaar onderwerp, want het geeft je de gelegenheid om originele (portret)foto’s te maken. Wees creatief en probeer de goede sfeer in je foto’s te ‘vangen´!

afbeelding van Amy Schutte
Door: AmySchutte

AmySchutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanAmy