Fotografie tips van Spencer Cox

Fenna Kiebert 142
Spencer Cox is fotograaf en schrijft verschillende artikelen. Hij vertelt een stukje over fouten die komen kijken bij fotografie en geeft hier fotografie tips voor.

‘Ik wilde de Melkweg fotograferen. Ik deed wat onderzoek en vond een uitgestippelde wandeling naar een bergmeer in Colorado dat er prachtig uitzag. Ik zou mijn wandeling laat op de dag te beginnen, zodat ik rond middernacht een paar goede uitzichten te zien zou krijgen. Het eerste deel van mijn plan verliep goed. Ik nam een ​​dutje voor de wandeling. Helaas ging de rest van de reis niet zo soepel. De prima weersvoorspelling veranderde in een regenachtige nachtelijke mist, met diepe sneeuwbanken over de hele lengte van de wandeling. Ik had mijn sneeuwschoenen niet mee, omdat ik dacht dat het pad grotendeels sneeuwvrij zou zijn. Het was misschien wel de meest slopende wandeling die ik ooit heb gedaan, ondanks dat het lang niet de langste en ook de koudste was.’

LEES OOK: Word een betere fotograaf

Fout 1: een wandeling plannen en ervan uitgaan dat het in juni hetzelfde weer zal zijn als vorig jaar in juni

‘De afgelopen winter had Colorado een indrukwekkende sneeuwval. Over het algemeen is dat geweldig nieuws. Meer sneeuw betekent ook meer gesmolten sneeuw, genoeg om de droogte van twee jaar over grote delen van de staat te beëindigen. Als gevolg daarvan zijn de vooruitzichten voor de zomer van 2019 minder bosbranden en stabielere reservoirs, inderdaad een welkome aanblik. Een aantal wegen op grote hoogte blijven gesloten vanwege sneeuwval. Terwijl ik onderzoek deed naar het parcours dat ik wilde gaan wandelen, las ik verslagen van de wandelaars van vorig jaar rond dezelfde periode. Ze ondervonden slechts minimale sneeuw, in vergelijking met de verbazingwekkende hoeveelheid die dit jaar aanwezig was.’

Fotografie tip: kijk goed naar het weer en ga er niet van uit dat het wel mooi weer zal zijn omdat het bijvoorbeeld zomer is.

Fout 2: denken dat online verslagen nauwkeurig een hele wandeling aangeven, in plaats van alleen de highlight(s)

‘Het waren niet alleen de sneeuwcondities die ik tijdens mijn online onderzoek verkeerd heb ingeschat. Daarnaast laten mensen tijdens de wandeling mooie omstandigheden zien voor fotografie van de Melkweg: een spectaculair uitzicht op de bergen en veel lucht. Toch was de wandeling zelf heel anders. Ik zag een bos met bijna geen open plekken. Ik weet zeker dat het overdag een zeer aangename wandeling zou zijn geweest, maar ik ging 's nachts met als enig doel zoveel mogelijk Melkweg te zien. Dat is zeker niet gelukt.’

Fotografie tip: online zijn vaak alleen de positieve en mooie dingen te zien, dus verdiep je beter in je locatie om verrassingen te voorkomen.

Fout 3: Het gevoel hebben dat elke foto de moeite waard is te fotograferen omdat de omstandigheden perfect zijn

‘Iedereen die Melkwegfotografie heeft geprobeerd, weet hoe moeilijk het kan zijn om de perfecte foto te maken. Voor maximale zichtbaarheid van de Melkweg, moet je fotograferen in het holst van de nacht, met minimale bewolking en geen maanlicht. Bovendien moet je zo ver mogelijk verwijderd zijn van stadslichten. Het fotograferen van de sterren is niet eenvoudig.

Ik stond in een schijnbaar eindeloos bos, waar een goed zicht op de lucht dichtbij moest zijn.Dat was het niet. De bestemming duurde uren langer om te bereiken dan ik had verwacht. En hoewel de Melkweg rond middernacht werkelijk prachtig werd, begonnen er even later wat wolken te verschijnen. Toen ik uiteindelijk aan het einde van de wandeling de open plek bereikte, was het bijna zonsopgang en was de Melkweg verdwenen. Het ergste was dat de wolken bij zonsopkomst weer wegvielen, wat zorgde voor een saaie lucht toen ik eindelijk de (weliswaar erg mooie) bestemming bereikte.

Fotografie tip: focus je niet te veel op de perfecte foto's, geniet van je uitzicht en wie weet kan je juist dan de mooiste foto's maken.

afbeelding van Fenna Kiebert

Fenna Kiebert | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fenna