Fotografie compositie stilleven

Fenna Kiebert 253
Hoe creëer je een goede fotografie compositie bij een stilleven? Als alle items in je scène redelijk vlak tegen de achtergrond staan, hoe zorg je dan voor diepte? Hier enkele tips voor een mooie fotografie compositie.

De juiste fotografie compositie bij een stilleven kan knap lastig zijn. Hoe zorg je voor de juiste diepte? De juiste kleuren? En hoe breng je het gevoel over dat je over wil brengen met jouw foto? 

Fotograferen vanuit een opzicht

Soms wil je een gevoel van diepte overbrengen, maar de werkelijke hoogte maakt dan niet zoveel uit. Denk na over welk gevoel jij over wil brengen met jouw stilleven en houd hiermee rekening bij het maken van je fotografie compositie.

Fotograferen vanuit een bepaald opziet kan zoveel diepte geven. Probeer hoeken van 25, 45 of 75 graden, meestal algemene instellingen, er is geen geschreven regel over wat u moet gebruiken. Experimenteer en probeer; elke afbeelding kan om iets anders vragen.

Fotografie compositie vanaf boven

Het introduceren van een ‘top-down Flat Lay’ kan het probleem oplossen als alles redelijk vlak is in foto. Het kan lastig zijn om de camera recht boven je scène te krijgen. Als het op een tafel staat, moet je mogelijk op een stoel of ladder gaan staan ​​en dat kan best wel gevaarlijk zijn. Een handige manier is om gebruik te maken van platte borden die op een tafelblad lijken. Deze kunnen op de vloer of de onderste tafel geplaatst worden om het gemakkelijker (en veiliger) te maken om je fotografie compositie te fotograferen.

Het is ook handig om een ​​statief met een uitschuifarm te gebruiken waarmee je de camera recht boven je onderwerp plaatst. Zorg ervoor dat je het statief verzwaard (met een zandzak of iets dergelijks) om te voorkomen dat het statief kantelt, wat schade kan veroorzaken aan de camera.

Negatieve ruimte

Soms is het leuk om de kijker wat ruimte te geven en een beetje negatieve ruimte op de foto vrij te laten. Het is rustgevend voor de ogen en het hoofd, vooral als je een meer redactionele stijl maakt met meerdere foto's. Natuurlijk kun je van dichtbij fotograferen en de fijne details benadrukken. Maar vergeet ook niet om meer naar achteren te stappen en meer te laten zien van je totale fotografie compositie.

Wees niet bang om veel zwarte of witte ruimte in je afbeelding te hebben. Vooral in het geval van wit op wit of neutraal op neutraal. Het gebruik van silhouetten op zwart kan een gevoel van drama en intriges toevoegen, maar ook minimalistisch en boeiend zijn.

Probeer dus wat uit en je creeert een prachtige fotografie compositie van een stilleven.

afbeelding van Fenna Kiebert

Fenna Kiebert | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fenna