Fotografie bestemmingen: the Lake District, Engeland

Amy Schutte 160
Europa is prachtig. Er zijn mooie steden, bergen, zeeën en meren. Voor fotografieliefhebbers zijn er genoeg plekken waar je je hart kunt ophalen. Eén ervan is the Lake District in Engeland.

Het Lake District is een nationaal park in het westen van het Verenigd Koninkrijk. In het gebied liggen de hoogste bergen van Engeland en er zijn 16 prachtige meren te vinden. Bovendien zijn er talloze kleine tarns. Je hebt typisch Engelse dorpjes, schapen en bemoste muurtjes. In theorie prima foto’s dus. Je kunt het gebied bereiken vanaf verschillende luchthavens, zoals Newcastle, waar je ruim een uur voor moet vliegen. Het park is 2362 vierkante kilometer groot. Alle toppen in Engeland hoger dan 900 meter boven zeeniveau liggen in dit gebied. Het hoogste punt in Engeland is de top van Scafell Pike (978 m). Sinds juli 2017 staat het gebied op de Unesco-Werelderfgoedlijst.

Meren

Het gebied bestaat voor een groot deel uit bergmeren. De reflectie van de bergen in de meren kan prachtige foto’s opleveren. Ga eens niet voor de allergrootste hoek. Het is moeilijk om zo’n groot en diep landschap in een foto te vangen. Door in te zoomen op een kleiner deel ervan, kan de impact wel eens groter zijn. Probeer de meren aan te doen op een windstille dag, wanneer de reflectie niet verstoort wordt door golfbewegingen van het water. Plaatsen als Buttermere, Windermere en Friars Crag zijn prachtig en dramatisch, met de bergen als achtergrond.

Wolken

In Engeland regent het veel. Misschien nog wel meer dan in Nederland. Dreigende luchten komen vaker voor dan strakblauwe. Maak deze juist een onderwerp van je foto’s. Helemaal in combinatie met de reflectie in de meren, kun je prachtige foto’s maken van wolkenpartijen. En het geeft je meer mogelijkheden, want ze zullen vaak genoeg voorkomen tijdens een trip naar dit gebied.

Neem een polarisatiefilter mee

Water betekent reflectie, dus een polarisatiefilter is een goed idee. Door de reflectie op het wateroppervlak met dit filter te verminderen, kun je meer gaan kijken naar de creatieve toepassing van de spiegelingen. Bovendien maakt het kleuren intenser, en daar is genoeg van in dit gebied. Zeker in het najaar is de hele omgeving in prachtige herfsttinten gehuld.

Mist boven water

Engeland is een vochtig land en ze hebben er vaak mist. Vervelend als je regelmatig naar het land moet vliegen - want veel vertragingen - goed nieuws voor fotografen. Mist boven de meren bij de opgaande zon kan je fenomenale foto’s opleveren. Het betekent wel dat je vroeg op moet, want het ochtendlicht is het mooiste. Bovendien trekt de mist vaak op zodra de zon sterker wordt, dus mis je het als je uitslaapt.

Watervallen

Op twee manieren kun je rekening houden met watervallen. Er zijn flink wat watervallen te vinden in het gebied, zoals Aira Force, bij Ullswater. Maar houd er ook rekening mee dat er waarschijnlijk wat water zal vallen, want het regent veel in dit gebied. Blijf niet binnen, want dan kan het je reisje verpesten. Maak er gebruik van: ook in de regen zijn mooie foto’s te maken.

Bergen

De hoogste bergen van Engeland bevinden zich in dit park. Maak voor het fotograferen van bergen en dalen goed gebruik van het licht. Kies het tijdstip van de dag zorgvuldig, om saaie foto’s te vermijden. Wissel je foto’s af: niet alleen wijde hoeken, maar ga ook eens dichter op de ruwe rotspartijen zitten. Experimenteer met voorwerpen (zoals meren) in de voorgrond. Ga eens voor foto’s in de portretstand, om de hoogte te benadrukken. Bergen kunnen fantastische foto’s opleveren, maar soms hebben ze iets meer creativiteit nodig om het afwisselend te houden.

Binnen een halve dag kun je op de plaats van een prachtige, fotogenieke bestemming zijn. Gewoon in Europa!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy