Fotograferen met een bril op

Amy Schutte 464
Als brildrager heb je al een nadeel als je op de foto gezet wordt, want vaak maakt reflectie op je brillenglazen het onmogelijk om je ogen goed te zien. Maar hoe zit het met het maken van foto’s?

Bril blijft op

In principe kun je gewoon foto’s maken met je bril op. Maar in veel gevallen kan het ook zonder. Je kunt de diopter van je zoeker namelijk aanpassen aan de afwijking in je oog. Dit werkt prima voor veel brildragers, alleen betekent het wel dat je bij het beoordelen van je foto op het LCD scherm je bril waarschijnlijk weer op moet zetten. Je kunt ook speciale correctie lenzen aanschaffen, voor op de zoeker.  Een zogenaamde correctielens aanschaffen is echter alleen  voordelig als het zicht sterk verminderd is, bij een diopter van meer dan 6. De correctielens wordt op het zoekerbeeld geschroefd waardoor het beeld daar doorheen scherp wordt, zonder bril.

LiveView

Veel DSLR en spiegelloze camera's zijn uitgerust met een LiveView-functie. Het achterste display toont onmiddellijk wat de digitale sensor ziet en wat als een foto opgeslagen wordt, wanneer de sluiterknop wordt ingedrukt. Om een laatste keer te controleren of de foto juist is gefocust, kunt je inzoomen op het onderwerp, met de zoomfunctie. Hierdoor bent  je zeker dat je een scherp beeld hebt gefotografeerd. Vele compacte en spiegelloze systeemcamera's hebben alleen zo'n display om het object te zien. Bij helder zonlicht hebben deze displays echter een groot nadeel ten opzichte van een zoekerbeeld, omdat het beeld dan minder goed te zien is. Dat probleem heb je niet bij een zoeker.

Multifocaal

Maar fotograferen met bril is prima mogelijk. Het is alleen een kwestie van wennen. Je kunt natuurlijk niet je oog strak tegen de zoeker aanleggen, want dan zit het brillenglas in de weg. Zo ontstaat er nog een ander probleem: aangezien het oog niet zo dichtbij kan komen, kan dit kleine beperkingen in het gezichtsveld tot gevolg hebben. Het midden is in focus, maar de rand is soms een beetje wazig. Hiervoor zijn speciale prisma's te koop. Heb je multifocale glazen in je bril? Dan is het helemaal even zoeken naar welk gedeelte van het glas je het beste bij de zoeker kunt houden om scherp te kunnen zien. Als je een nieuwe bril gaat kopen en vaak fotografeert, kun je eventueel je camera meenemen. Een goede opticien zal je zeker kunnen adviseren.

Stevig glas

Overigens kan de zoeker het brillenglas beschadigen. Afhankelijk van het materiaal is het mogelijk dat er na een tijdje krassen ontstaan op uw brillenglazen, vooral bij onvoldoende beschermde kunststof brillenglazen. Veel camerafabrikanten bieden speciaal zachte rubberen oogdopjes voor op de zoeker aan. Neem je vaak foto’s met een bril op? Ga dan voor een bril met robuustere minerale glazen of laat een harde coating op de brillenglazen zetten.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy