Fotograferen met de Panasonic Lumix GX9

Dre de Man 1234
digifoto Starter had de mogelijkheid om een halve dag te fotograferen met de Panasonic Lumix GX9 op Mallorca. De GX9 is de opvolger van de GX8 maar is qua prijs een heel stuk aantrekkelijker, dus onze verwachtingen waren hoog gespannen.

De GX9 is een systeemcamera die er een beetje uitziet als een compactcamera. Hij is dus vrij compact en er zit niet, zoals bij zijn grotere broer de G9, een uitstulping bovenop. Hierdoor is de camera makkelijker op te bergen. Het is een spiegelloze systeemcamera: je kunt objectieven wisselen zoals bij een reflexcamera, maar er is geen optische zoeker met een opklappende spiegel. Toch heeft de camera een zoeker waar je doorheen kunt kijken, maar deze is mooi weggewerkt in de body.

De zoeker heeft 2,7k beeldpunten en is 80 graden kantelbaar omhoog en 45 graden naar beneden; dat zien we heel weinig maar het is in veel situaties erg handig. De monitor is een aanraakscherm met 1,24k beeldpunten. Een belangrijke verandering ten opzichte van de voorganger is de sensor: die is een heel stuk scherper geworden doordat er geen low pass filter meer voor zit. De sensor heeft ook minder ruis en meer dynamiek dan die van zijn voorganger. Adobe had tijdens de test nog geen RAW-converter voor de camera klaar, maar we konden al wel zien dat de foto’s opvallend scherp waren. Een andere vooruitgang ten opzichte van zijn voorganger is dat de stabilisatie nu in vijf in plaats van vier richtingen werkt. 

Depth from Defocus

Panasonic heeft deze camera niet voorzien van een hybride scherpstelsysteem (contrast en fase), maar een eigen Depth from Defocus contrast-detect AF dat in de praktijk uitstekend bleek te werken. In situaties met extreem weinig licht en lichtzwakke objectieven zal het systeem wel zijn grenzen kennen, maar dan is een lichtsterker objectief sowieso aan te bevelen.

Misschien wel een van de meest unieke features van deze camera is dat hij niet alleen in 4K filmt (30p) maar ook fotografeert (met de elektronische sluiter). Hij kan dus series maken met 30 bps in 8 megapixels (4k is 8 megapixels). Panasonic haalt daar verschillende technische trucjes mee uit. 30 bps is te snel om echt scherp te stellen, maar de camera kan de scherpstelling wel variëren om als het ware achteraf scherp te stellen, waarbij de camera dan ook nog eens gezichtsherkenning kan gebruiken. Ook kan er zo een focus stack gemaakt worden, dus kun je als het ware al vóór het beslissende moment beginnen met fotograferen en achteraf het moment uitkiezen.

Hands-on

De kennismaking met de camera verliep bijzonder positief. Wij waren vooral bijzonder gecharmeerd van de belichtingscorrectieknop die precies op de juiste plaats zit en die niet te licht en niet te zwaar draait. Doordat de camera vooraf laat zien hoe de belichting uitpakt zal je de belichtingscorrectie vaak gebruiken. De belichtingsmeting op zich werkt goed.

De GX9 is verkrijgbaar voor een adviesprijs van € 899,- met de standaardzoom 12- 32mm f/3.5-5.6. Die lens vormt sowieso een goede combinatie met de camera, maar wij zouden je zeker willen aanbevelen om eens te kijken naar extra objectieven. Wij hebben twee objectieven met de camera gebruikt waar je heel veel plezier van kunt hebben, zie foto’s. Een absolute must in situaties met zon is de oogschelp DMWEC5GU- K (adviesprijs € 20,-) en de handgrip DMW-HGR2GU-K kan ook heel handig zijn (adviesprijs € 65,-).


Over de Panasonic Lumix GX9

Panasonic begint 2018 goed met maar liefst twee nieuwe camera’s. De Lumix GX9 volgt de GX8 op, en is voorzien van een 20,3-megapixel Digital Live MOS-sensor zonder low-pass filter. Omdat kleurtoon, verzadiging en helderheid afzonderlijk worden gedetecteerd, is het dynamisch bereik van de camera bijzonder flink. De GX9 heeft bovendien een bijzonder snelle AF van 0,07 seconden en een burstmodus van 6 tot 9 fps. De elektronische zoeker is tot 80 graden kantelbaar, zodat het gemakkelijk is om te fotograferen of filmen vanuit minder voor de hand liggende hoeken.

Voor video is de GX9 redelijk goed uitgerust. De camera kan video’s in 4k opnemen met 30fps. De Lumix GX9 is bovendien uitgerust met 5-assige Dual I.S. (Image Stabiliser) om onscherpte nog effectiever tegen te gaan en beelden nauwkeuriger te kunnen vastleggen. Deze beeldstabilisatie is niet alleen handig bij het maken van video’s, maar ook bij het nemen van foto’s met lange sluitertijden. De Lumix GX9 zal als losse body op de markt komen voor €899,-.

Wil je meer lezen over de Panasonic Lumix GX9 en wat deze camera kan doen? Ga dan naar www.digifotopro.nl/hands-on-GX9. Voorbeelden van foto's gemaakt met de camera vind je hieronder:

 
afbeelding van Dre de Man
Door: Drede Man

Drede Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanDre