Fotograferen aan de oceaan

Fotograferen aan het water

Tieme Snijders 591
Een oceaan vast leggen op de gevoelige plaat kan leuk en rustgevend zijn. In dit artikel geven wij je wat tips om mooie foto’s te kunnen maken aan het strand en van de oceaan.

Bevriezen

Een veel gebruikte manier om de oceaan op de foto te zetten is om het water te ‘bevriezen’.
Gebruik snelle sluitertijden om waterdruppels en golven op de foto te zetten (1/4000 of sneller). Het water beweegt namelijk soms erg snel.

Golven

Bescherm jouw apparatuur wel goed. Let erop dat je geen lenzen gaat verwisselen als je het risico loop de sensor te beschadigen door opwaaiend zand en stof, en natuurlijk vocht.

Beweging

Om een mistig effect van het water te bereiken kun je gebruik maken van een ND-filter.  Ook mogelijk is om een laag ISO getal te kiezen en een klein diafragma (groot getal).

Mistig

Polarisatiefilter

Om de diepe blauwe heldere kleur van de oceaan vast te leggen kun je gebruik maken van een polarisatiefilter. Een polarisatiefilter verdiept de blauwe kleur van het water.

Als de oceaan erg rustig is, vaak in de vroege ochtend of later op de dag, kun je mooi gebruik maken van reflecties in het water. Op die manier kun bijvoorbeeld een boot fotograferen die gespiegeld wordt in het water. Let erop dat een polarisatiefilter de reflectiemogelijkheden beperkt.

RAW

Fotografeer niet alleen de zon en het water. Dit kan leuke beelden opleveren, maar fotografeer ook de hoge golven met op de achtergrond de zon. Fotografeer in RAW, zo heb je meer controle in de nabewerking en kun je makkelijker hooglichten en donkere gedeelten terughalen.

 

 

Bekijk hier een mooie foto gemaakt aan de Nederlandse kust door Justin Sinner