Zo zorg je dat er geen stof op je sensor komt

Tips: Hoe stof op de sensor te voorkomen

Tieme Snijders 746
Niets is zo vervelend als het hebben van stof op de sensor van je dure camera. Hierbij wat tips om te voorkomen dat er stof op je sensor komt.

Stof op je sensor is ongewenst, maar niet altijd te voorkomen. Lees hieronder hoe je de kans daarop zo klein mogelijk maakt.

De tips:

- Voorkom het verwisselen van lenzen in risicovolle gebieden of op risicovolle momenten. Doe het dus liever niet op zandvlaktes en aan zee, of als er een stevige wind staat

- Doe de camera uit als je een lens verwisselt. Sommige sensors werken als een magneet op stof als de camera aanstaat bij het verwisselen van een lens

- Houd je camera ondersteboven tijdens het verwisselen van een lens. Stof kan niet op je sensor vallen als de camera upside-down hangt. Tenzij er wind staat die stof omhoog blaast!

- Check je lens voor je hem verwisselt op stofdeeltjes.

- Mocht je je sensor willen reinigen, weet wat je doet! Twijfel je aan je kunnen? Laat het dan door een professional doen.

Testen

Om te testen of er stof op de sensor zit kun je een foto maken met een klein diafragma (groot getal), richt je camera op een witte muur, maak een foto. Bekijk de foto op je computer. Zie je zwarte of donkere plekjes zitten? Grote kans dat dat stof is.