Filter advies van andere fotografen

Amy Schutte 407
Of je nu net begint als hobby fotograaf, of misschien al de eerste stappen zet op het gebied van betaalde fotografie: advies is altijd welkom. Maar welk advies neem je ter harte?

Want goedbedoeld advies vliegt je om de oren. Ook van mensen die misschien (nog) niet perse in de positie zijn om jou advies te geven. Filter het advies, met deze tips.

Wees niet bang om advies te vragen

Het kan misschien een beetje eng zijn, je stelt je toch een beetje kwetsbaar op wanneer je het advies van anderen vraagt. Zeker als je misschien al betaalde opdrachten doet: zou je niet al moeten weten ‘hoe het zit’? Maar zelfs de meest doorgewinterde professionals hebben ruimte om zich te ontwikkelen. En wat is het ergste dat je kan gebeuren? Dat je iemand om advies vraagt, en diegene wil het niet geven. Dat zegt meer over die persoon dan over jou, jij bent immers op zoek naar ontwikkeling en groei!

Wie geeft je het advies

Kijk eens kritisch naar degene die je het advies geeft. Had je sowieso gevraagd om de mening van diegene, misschien omdat je hem of haar mening respecteert? Als je van plan bent om advies te vragen aan andere fotografen, doe dan goed onderzoek. Wat heeft de persoon die je om raad wil vragen bereikt, en is dat relevant voor jou/ Hoe is zijn loopbaan verlopen en hoe is het begonnen. Je bent eerder geneigd om iets van iemand aan te nemen waar je veel raakvlakken mee hebt. Dus steek wat tijd in research.

Bereid je voor wanneer je advies vraagt

Wil je concreet advies van iemand? Zorg dan dat je goed voorbereid bent en de juiste vragen stelt. Gewoon algemeen ‘advies’  aan iemand vragen is enorm vaag en zal je misschien ook niet zoveel concreets opleveren. Vraag dus direct en geef informatie. Als je technische info wil, laat dan foto’s zien en leg concreet uit tegen welke problemen je aanloopt. Wil je advies over het opstarten als professioneel fotograaf? Kom dan ook met concrete problemen en voorbeelden. 

Incasseer kritiek

Natuurlijk krijgen we allemaal graag complimenten en horen we graag wat we goed doen. Maar om verder te komen, beter te worden en eventueel een bedrijfje op te bouwen, heb je veel meer aan kritiek. Of in elk geval, aan verbeterpunten. Het is niet altijd leuk om te horen, maar door je zwaktes te identificeren kun je ze aanpakken en uiteindelijk beter worden!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy