EXIF data: belangrijker dan je denkt

EXIF data: belangrijker dan je denkt

Lisa van Acquoij 1221
Wanneer het over hele technische dingen gaat haken vaak veel mensen meteen af. Toch is deze techniek vaak belangrijk voor jouw groei als fotograaf. In dit artikel lees je meer over EXIF data. Je vindt er wat het is en hoe je er achter komt.

Wat is EXIF data?

Om te beginnen betekend EXIF ‘Exchangeable Image File’. Vertaald naar het Nederlands betekend dat eigenlijk niets meer dan de informatie die je camera opslaat over de foto. Denk hierbij aan de soort camera, de sluitertijd, het diafragma, de opnamelocatie en de tijd.

Deze data is belangrijk voor vele redenen. Ten eerste kan je door het zien van deze informatie je eigen foto’s verbeteren. Door na het maken van je foto’s je EXIF data te bekijken kan je erachter komen waarom jouw foto bijvoorbeeld zo donker is uitgevallen, of misschien zit er wel heel veel ruis in? Waarschijnlijk was het probleem gewoon te voorkomen. Dat is heel handig voor de volgende keer! Ten tweede is deze data belangrijk omdat je op deze manier erachter kunt komen hoe proffessionele fotografen het nou eigenlijk doen. Deze EXIF data kan je gebruiken als technische inspiratie voor je eigen foto’s. Bijvoorbeeld bij de aanschaf van een camera, lens of het gebruik van een externe flitser.

Hoe bekijk je je EXIF data?

Je kunt je EXIF data op 3 manieren bekijken. Namelijk op je camera, in het bestand en in photoshop.

Op je camera
Als je bij je camera naar de preview gaat van de foto en vervolgens op ‘toon info’ drukt (het icoontje met een i) dan kan je al je EXIF data bekijken.

In het bestand
Als tweede kan je de EXIF data zien door met je rechtermuisknop op de afbeelding te klikken. Er verschijnt dan een popup-venster waarbij je een optie als ‘info’ kan aanklikken. Vervolgens opent er een nieuw venstertje. Ga hier naar 'more info' en daar is je EXIF data!

In Photoshop
Als laatste kan je de EXIF data vinden in photoshop. Ga hiervoor naar FILE en dan naar FILE INFO. Vervolgens kan je ook hier weer EXIF data aanklikken. Je zult zien dat je in Photoshop een grotere lijst krijgt dan bij de andere twee opties. Dit is de reden waarom de meeste fotografen voor deze optie gaan. 

Heb je vragen over EXIF data? Stel ze dan gerust! 

 

afbeelding van Lisa van Acquoij

Lisa van Acquoij | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanLisa