Enkele tips voor het fotograferen van bomen

Enkele tips voor het fotograferen van bomen

Renzo Gerritsen 1048
Je hoeft je geen zorgen te maken dat ze zich ongemakkelijk gaan voelen en je hoeft ze niet eerst in de stemming te brengen. Je kunt bomen urenlang fotograferen op alle verschillende tijdstippen van de dag en vanuit elke hoek. Dat maakt het fotograferen van bomen echter niet makkelijk.

Wil je echt mooie foto's van bomen maken, dan komt er meer bij kijken dan even snel naar een bos gaan. Wij geven tips

Research

Jouw uitgangspunt is altijd het maken van die ene perfecte foto. Een goede voorbereiding is daarom essentieel. Zoek je een specifieke boom, maar weet je niet waar je die kunt vinden of wanneer die in bloei staat? Weet je niet goed hoe het omliggende landschap eruit ziet? In welke richting staat de zon rond zonsondergang? Op al deze vragen kan je het antwoord vinden en als je alle antwoorden hebt gevonden, dan kan je jouw perfecte plaatje voorbereiden en vervolgens schieten.

Er bestaat geen slecht weer, wel een slechte voorbereiding

Dat het buiten regent of koud is, dat mag geen belemmering voor jou vormen als fotograaf. Een boom voelt zich in elke setting thuis en kan op elk moment bijzonder fotogeniek zijn, ook als het regent of stormt. Kleed je daarom goed aan en hou het weerbericht in de gaten. Als het gaat regenen neem je je paraplu mee en als het stormt wellicht een statief. Het zou enorm zonde zijn als je door een slechte voorbereiding terug naar huis moet zonder resultaat.

Boom, natuur

Fotografeer niet alleen tijdens golden hour

Het mooie van de natuur is dat het onvoorspelbaar is. Je hoeft dus niet altijd tijdens het gouden uurtje op pad om mooi licht te hebben. Natuurlijk, het gouden uurtje biedt prachtig licht, maar dit betekent niet dat je op andere momenten van de dag geen geweldige resultaten kunt behalen. Het kan zelfs een welkome uitdaging zijn.

Het is net als een portret

Voordat je gaat fotograferen wil je je onderwerp zo goed mogelijk leren kennen, of dat nu een persoon is of een boom. Net als bij een portret kan je een boom op verschillende manieren vastleggen zoals volledig in beeld of slechts een uitsnede. Je kunt het fotograferen van een boom dus zien als het fotograferen van een portret. 

Haastige spoed is zelden goed

Mist in het bos, een prachtige regenboog, een zwerm vogels of een groep schoolkinderen tijdens schoolreis, al deze onverwachte momenten kunnen dat beetje extra aan je foto toevoegen en een verhaal vertellen. 

Wees creatief!

Iedereen kan een boom op de gevoelige plaat zetten, maar niet iedereen kan er iets moois van maken. Denk dus goed van tevoren na wat je gaat fotograferen of wat je met je foto wilt vertellen. Hanteer tip 1 dus goed en vergeet je voorbereiding niet! 

Bekijk ook de mooiste boomfoto van Mirjam Boerhoop uit onze Gallery.

Lees ook: zo fotografeer je bomen (video)

afbeelding van Renzo Gerritsen

Renzo Gerritsen |

Professioneel fotograaf en redacteur.

Bekijk alle artikelen van Renzo