Eindelijk RAW-video voor Nikon Z 6 en Z 7

Eindelijk RAW-video voor Nikon Z 6 en Z 7

Eefke Burg 376
Door een nieuwe update van de firmware, 2.20, kan je in combinatie met een hardwarematige update die wordt uitgevoerd in een Nikon-servicecentrum eindelijk gebruik maken van RAW-video op de Nikon Z 6 en de Z 7. Nikon is daarmee de eerste camerafabrikant die RAW-video rechtstreeks via HDMI vanuit een full frame systeemcamera mogelijk maakt.

RAW-video uitvoer is mogelijk door een 12-bits RAW-videostream uit te voeren via de Atomos Ninja V externe recorder, die onderdeel uitmaakt van de Nikon Z 6 Essentiële Videokit. Als je de Nikon Z 6 in combinatie met de essentiële videokit hebt aangeschaft, en de ondersteuning voor RAW-video is nog niet vooraf geïnstalleerd, dan wordt deze gratis geïnstalleerd in het dichtstbijzijnde Nikon-servicecentrum. Hiervoor is wel een aankoopbewijs noodzakelijk. Als dit niet het geval is, dan kan je de update voor de Nikon Z 7 of Z 6 downloaden en vervolgens naar een Nikon-servicecentrum gaan om RAW te activeren. Dan kan het wel zo zijn dat er kosten hiervoor in rekening worden gebracht.

Lees ook: Merken fotograferen

RAW-video firmware-update hier te downloaden

De nieuwe firmware voor de Z 6 kan je hier terugvinden en die van de Z 7 kan je hier downloaden. Hier staat ook een overzicht van alle Nikon-servicecentra, zodat je er één kan terugvinden in jouw buurt.

Voordelen RAW-video formaat

Het nieuwe ProRes RAW-formaat heeft een aantal grote voordelen: zo geeft deze meer details weer in de hooglichten en schaduwen en beschikt deze over een grotere kleurnauwkeurigheid. Je beschikt hiermee over meer flexibiliteit bij de nabewerking, wat niet ten koste gaat van de snelheid of het gemak van de nabewerking.

Lees ook: Perfectioneer handmatig scherpstellen

Let op: het kan nodig zijn dat je Atomos Ninja V ook een firmware-update krijgt zodat deze te gebruiken is met het nieuwe RAW-formaat video van Nikon. Kijk hiervoor op de Atomos-website.

afbeelding van Eefke Burg
Door: Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke