Eenzame snoep- en drankautomaten in Japan

Sterre Hartjes 195
Portretten hoeven niet alleen van mensen te worden gemaakt. Ook snoep- en drankautomaten kunnen een fantastisch model zijn voor een foto, zo bewijst een Japanse fotograaf.

Fotograaf Eiji Ohashi is negen jaar geleden begonnen met het fotograferen van snoep- en drankautomaten in Japan. Zijn fascinatie begon toen hij na een nachtdienst een felverlichte machine zag staan. Eiji Ohashi woonde in het noorden van Japan waar, tijdens de wintermaanden, veel overlast is door sneeuw. De fotograaf gebruikte de felle lichten van de automaten om de weg naar huis te kunnen zien na een dag werken. Zo heftig waren de sneeuwstormen én zo heftig is het licht van de aanwezige automaten.

Snoep- en drankautomaten in overvloed

Snoep- en drankautomaten zijn een groot onderdeel van de Japanse cultuur. Er zijn er meer dan 5,5 miljoen in het hele land! Dat staat gelijk aan één automaat per 23 inwoners. De automaten geven zoveel licht af dat je eigenlijk niet te missen zijn. Meestal zijn ze buiten te vinden zodat alle toeristen er makkelijk bij kunnen. In de automaten is van alles te vinden. Van koude tot warme drankjes en van noedels tot brood in blik.

In de nacht gaan de machines niet uit waardoor het felle licht nog meer opvalt. Eiji Ohashi is jarenlang, midden in de nacht, op zoek gegaan naar deze snoep- en drankautomaten. Uiteindelijk heeft Eiji Ohashi hier een eigen boek van gemaakt met de naam: Roadside Lights.

Criminaliteitscijfers in Japan

Japan is heel netjes en dat willen zo ook al te graag zo houden. Overal op staat staan bordjes over hoe je correct in de rij staat en je het toilet moet gebruiken. Omdat deze machines maar op één manier te gebruiken zijn, snapt iedereen hoe ze zich moeten gedragen zonder bordjes. Deze snoep- en drankautomaten zullen het waarschijnlijk minder goed doen in een land waar de criminaliteit hoger ligt. De criminaliteitscijfers in Japan zijn extreem laag waardoor de levensduur van de automaten wordt verlengt. De snoep- en drankautomaten worden zelfs goed verzorgd, wat betekent dat ze altijd werken en super schoon zijn.

Lees ook: Man photoshopt gigantische kittens in zijn beelden