Een lekker dagje op het strand vastleggen met je camera, hoe maak je dat interessant?

Nathalie Schram 142
Op een zonnige dag is het heerlijk om op het strand te liggen. Als fotograaf is deze plek een bron van inspiratie door de vele plekken en mensen die er te zien zijn. Er zijn zo veel onderwerpen te vinden op het strand dat het soms moeilijk is om iets te kiezen.

Zonsopkomst/ondergang

Doordat er op het strand geen obstakels zijn in je uitzicht lijkt de zon hier het eerst op te komen en het laatst onder te gaan, juist zo vroeg in de ochtend of laat in de avond krijg je bijzondere kleuren luchten. Het strand heeft verder als voordeel dat je de reflectie van de zonsondergang of zonsopkomst in de zee kunt fotograferen waardoor je dubbel zo veel kleurschakeringen in je beeld krijgt.

Zonnekap

Het strand is één van de plekken waar je lens het meeste licht vangt. Juist daarom is het belangrijk dat je het licht wat je niet in je beeld wilt hebben blokkeert, je zonnekap doet dit voor je. De zonnekap van de camera blokkeert het licht wat vanaf de zijkanten komt waardoor je minder last hebt van lensflare en je beelden minder overbelicht worden en dus contrastrijker.

Compositie

Over het algemeen zijn er op het strand geen obstructies als hoge gebouwen te vinden, dit kan als voordeel en als nadeel werken. Door het gebrek aan elementen kan je beeld leeg overkomen, om je foto toch interessant te houden kun je spelen met je compositie. Probeer eens liggend op de grond te fotograferen, recht omlaag te fotograferen, neem een ladder mee en fotografeer vanaf hoogte, kortom neem een ander perspectief aan in je beeld om het interessanter te maken.

Onderwerp

Vaak ben je niet de enige op het strand, het is bijna niet mogelijk om een foto zonder mensen er op te maken. Hier kun je mee spelen door juist mensen op een bijzondere manier vast te leggen op het strand, vraag ze dan wel altijd toestemming. Het is natuurlijk ook mogelijk om een leeg plekje te zoeken in de buurt van het strand, ga bijvoorbeeld de duinen in, of loop een stuk bij de strandopgang vandaan en probeer vanaf daar te fotograferen.

Slecht weer

Het weer kan zo omslaan en als je dan een lange reis naar het strand hebt gemaakt en het blijkt bewolkt te zijn kan dit je dag verpesten, toch hoeft dit niet je foto te verpesten. Mist, wolken en een stormlucht kunnen juist spannende beelden opleveren. Probeer bijvoorbeeld voorbij razende wolken met een lange sluitertijd vanaf statief te fotograferen. Let met slecht weer er wel altijd op dat je apparatuur niet nat regent en ga met bliksem zo snel mogelijk van het strand af.

De gevaren; zand en water

Zand tussen je tenen kan een heerlijk gevoel zijn na een lange winter, maar zand in je camera is een stuk minder prettig. Let daarom altijd op wanneer je een lens omwisselt op het strand dat er geen zand in kan waaien, doe dit desnoods binnen in een strandtent. Naast het zand is ook de zee gevaarlijk voor je camera, let altijd op de golven als je in of bij het water fotografeert. Ook moet je oppassen dat je niet door anderen omver wordt geduwd of dat je je camera laat vallen, doe daarom voor de zekerheid de camerariem om je nek.

Meer lezen over fotografie tips? Lees ook:

afbeelding van Nathalie Schram

Nathalie Schram | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nathalie