Een camera kopen

Amy Schutte 720
Er komt zoveel op je af wanneer je een camera gaat kopen. Of het nu je eerste aanschaf is, of je voor een nieuwer model gaat. Waar moet je allemaal op letten?

Natuurlijk kunnen wij je niet vertellen welke camera je moet kopen. Dat is immers sterk persoonlijk. Maar we kunnen je wel helpen, met deze tips waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een nieuwe camera.

Het budget voor je nieuwe camera

Het is een goed idee om te kijken hoeveel geld je beschikbaar hebt of maximaal uit wil geven aan je nieuwe camera. Zo kun je al in een bepaalde categorie zoeken, en al een flink aantal camera’s uitsluiten. En het is niet geheel onbelangrijk natuurlijk! Bedenk ook dat je misschien wel wat extra spullen wil aanschaffen. Een cameratas bijvoorbeeld, en op een gegeven moment wellicht ook één of meerdere objectieven.

Welke objectieven zijn er en hoe duur zijn ze

De meeste camera’s worden standaard geleverd met een kitlens. Die hoef je niet te nemen, alleen een camerahuis is vaak iets voordeliger. Of soms vind je een mooie aanbieding met twee lenzen erbij. Welke objectieven je veel zult gebruiken moet vaak in de praktijk blijken. Voor je eerste camera is een kitlens dan ook helemaal geen slecht uitgangspunt. Maar kijk ook eens naar welke objectieven er verder op de markt zijn, en of deze binnen je (toekomstige) budget vallen. Voor hele nieuwe camera’s, vooral bij systeemcamera’s, kan het aanbod hier soms nog wat beperkt zijn, of heel duur.

Type camera

Er zijn heel wat verschillende ‘soorten’ camera’s. Zo kun je een spiegelreflexcamera (DSLR) kopen, een systeemcamera of een bridgecamera. Lees je goed in, zodat je het verschil kent. Kijk of je eventueel eens een camera van iemand kunt lenen, zodat je weet wat je fijn vindt. Denk ook aan de toekomst; misschien is een bridge- of compactcamera, zonder verwisselbare lens, nu nog prima, maar als je ooit wat betaald werk als fotograaf wil doen zal het waarschijnlijk niet toereikend zijn. Praat met fotografen, maar maak uiteindelijk je eigen keuze. Vergeet niet dat veel mensen hun eigen keuze vaak willen ‘verdedigen’, en niet iedereen kan zich even goed verplaatsen in de wensen van een ander.

De sensor

Binnen de ‘sensor- wereld’ zijn er twee varianten die het meest voorkomen: de fullframe sensors en de APS-C. Ook zijn er micro fourthirds op de markt, die je voornamelijk in compactcamera's vindt. Met fullframe sensors kun je een iets kleinere scherptediepte bereiken. Bovendien heeft de maat van de sensor soms invloed op de brandpuntsafstand. Ook presteren fullframe sensors vaak aanzienlijk beter bij hogere ISO waarden. Het nadeel is dat camera’s met een fullframe sensor vaak duur zijn, en over het algemeen ook groter en zwaarder dan hun APS-C tegenhanger. 


Gewicht en afmeting

Wanneer je veel op pad bent met je camera, is het formaat ook van belang. Wil je een camera die gemakkelijk in je jaszak past, of geef je de voorkeur aan een flink formaat? Na een dagje zeulen kan de camera die in eerste instantie niet zo zwaar leek, toch flink door gaan wegen. Het lijkt van ondergeschikt belang, maar neem het gerust mee in je overweging!

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy