Double exposure zonder Photoshop

Amy Schutte 1482
Double exposure wil eigenlijk zeggen dat je de film (rolletje in je analoge camera) twee keer (double) belicht (exposure). Wat begon als een ongelukje, is nu een leuke manier om creatieve foto’s te maken.

In ons digitale tijdperk kan het niet met alle camera’s, maar check even de handleiding van je camera want er zijn wel degelijk een flink aantal DSLR’s waarbij het wel kan. Als de camera deze functie ondersteunt, zal het in het menu bij de belichting opties te vinden zijn. Vaak heb je hier dan de keuze hoe vaak je een frame wil belichten (hoeveel foto’s wil je over elkaar leggen) en hoe je ze in elkaar over wil laten lopen (blend). Bij sommige camera’s kun je tussendoor kiezen welke foto je als invulling wil gebruiken.

Wat zijn goede onderwerpen voor double exposure?

Niet alle foto’s werken even goed over elkaar heen. Natuurlijk is het een goed idee om hier naar hartelust mee te spelen, maar vaak werken tegengestelde contrasten goed. Een sterk silhouet is ook een handig uitgangspunt, om de foto niet rommelig te maken. Probeer de achtergrond daarbij zo neutraal mogelijk te houden. Neem bijvoorbeeld een laag standpunt in en gebruik de lucht. Ook is het handig om, in elk geval een van de foto’s, vrij minimalistisch te houden. Maar ook de textuur en vormen op de foto’s kunnen elkaar aanvullen. Pastelkleurige bloemen geven een heel ander effect dan de skyline van een grote stad.

Wat wil ik ermee zeggen?

Natuurlijk is het een goed idee om na te denken wat je wil zeggen met je foto’s en de onderwerpen daarop af te stemmen. Wanneer de twee plaatjes die je over elkaar heen legt niets met elkaar te maken hebben, is dat misschien een gemiste kans. Twee foto’s zeggen meer dan een, dus je kunt proberen een verhaal te vertellen met je double exposure.

Spoken zien

Veel fotografen houden van het dromerige, spookachtige effect dat je met double exposure foto’s kunt bereiken. Om dit te versterken, kun je de foto die je als achtergrond wil gebruiken het beste scherp houden, maar de foto die je er overheen legt kun je een extra lage sluitertijd kiezen. Doordat je een klein beetje bewegingsonscherpte krijgt, krijg je zachte randjes en wordt het spokerige effect extra aangezet.

Lees in dit artikel meer over fotograferen met een analoge camera. 

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy