Doe mee aan Bokeh

Amy Schutte 266
Bokeh is een wazige, onscherpe achtergrond. Bokeh betekent wazig in het Japans. Veel mensen vinden het erg mooi, omdat het het onderwerp van de foto los haalt van de achtergrond.

Hoe creëer je bokeh?

Bokeh is eigenlijk hetzelfde als scherptediepte. Een kleine scherptediepte, dus waar de achtergrond zo wazig mogelijk is, bereik je door je diafragma zo ver mogelijk open te zetten. Dat betekent dat je kiest voor het kleinste f/getal. Dit kun je doen door je camera op ‘Aperture priority’ te zetten (A of Av) en het diafragma met de hand in te stellen. Of je zet de camera helemaal op manual. De grootste diafragmaopening verschilt overigens per lens. Soms zul je je ISO hoger moeten zetten of je sluitertijd lager om een goede belichting te krijgen.

Lens

Hoeveel bokeh er uiteindelijk in je foto zit is ook sterk afhankelijk van je lens. Een telelens heeft een kleinere scherptediepte dan een groothoeklens. Je kunt zelf ook invloed uitoefenen op scherptediepte, door de afstand tussen jezelf en het onderwerp te veranderen. Hoe dichterbij je zelf bij het onderwerp bent, hoe onscherper de achtergrond wordt. Een lens werkt in feite niet heel anders dan een oog. Hou eens één oog dicht en hou je vinger voor het open oog. Wanneer je je vinger dichter naar je oog toe haalt, zie je de achtergrond minder scherp. Breng je hem weer naar achteren, dan tekent ook de achtergrond zich steeds duidelijker af. Datzelfde geldt voor je foto’s.

Creatief met bokeh vormen

Bokeh, of kleine scherptediepte, is ontzettend leuk en mooi. Je kunt er ook creatief mee aan de slag, door bijvoorbeeld een papier of karton met daaruit een vorm geknipt voor je lens te houden. Kies dan het liefst voor kleine lichtjes (zoals kerstboomverlichting) in de achtergrond. Heb je een hartjesvorm uitgeknipt? Dan zie je in de achtergrond ook wazige hartjes. Leuk om mee te experimenteren!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy