Dierentuinfotografie: hoe maak je de mooiste foto’s?

Aimée van Vuuren 191
Voor een leuk dagje weg kiezen veel mensen voor een dag doorbrengen in dierentuin. Leuk om naar te kijken maar hoe fotografeer je de dieren het beste? Wij geven je een aantal tips voor dierentuinfotografie.

1. Wees voorbereid

Voordat de dag is aangebroken dat je naar dierentuin gaat kan je je alvast verdiepen in de dierentuin. Vaak is er op het internet al te vinden welke dieren zij hebben en hoe laat ze eten krijgen. Denk na over welke dieren je wilt fotograferen en hoe. Daarnaast wordt er meestal ook op de website van de dierentuin aangekondigd dat er jonge dieren zijn geboren, als je dat weet kan je je voorbereiden op een mooie kans voor lieve, schattige foto’s.

2. Wat neem je mee?

Wanneer je je verdiept in dierentuinfotografie ga je je afvragen wat je nou precies moet meenemen op zo’n dag. Dieren in de dierentuin zijn niet altijd van dichtbij te zien. In de vlindertuin wel, maar olifanten staan vaak op een veilige afstand. De verblijven worden voor de diervriendelijkheid ook een stuk groter gemaakt waardoor het voor een fotograaf lastiger wordt een mooie foto te maken van dichtbij. Welke objectieven heb je dan nodig om toch de perfecte shot te maken? We adviseren je om een qua brandpuntsafstand minimaal een 300 mm tele-objectief nodig hebt. Gebruik daarnaast een objectief met een maximaal diafragma van f/4.0.

Een statief gebruiken kan ook erg van pas komen. Het is niet in elke dierentuin toegestaan vanwege kans op hinder bij andere bezoekers maar het zorgt er wel voor dat je voorbereid bent op een actie en gelijk kan fotograferen.

Lees ook: maak van jouw dierentuinfoto een fine-art portret 

3. Leer de dieren kennen

In de dierentuin zijn er veel verschillende soorten dieren, met ieder eigen gedragingen. De cliché foto’s kan iedereen maken, het is aan jou de taak om te wachten tot een mooie actie zodat je er een verhaal erbij kan vertellen. Om dit verhaal te vertellen moet je de reden van een bepaalde actie kunnen uitleggen, bestudeer daarom het gedrag van een aantal dieren al van te voren.  

4. Hinder bij dierentuinfotografie

Tijdens het beoefenen van dierentuinfotografie krijg al snel te maken tralies en glas. Bij glas heb je last van reflectie maar als je je lens tegen het glas aanhoudt en recht voor het onderwerp staat, zal de reflectie zo min mogelijk zijn. Tralies kan je daarentegen onzichtbaar maken op je foto. Probeer precies door een gat te fotograferen en een groot diafragma te gebruiken. Doordat alles wat zich niet binnen de scherptediepte bevindt wegvalt, zal de tralies niet meer te zien zijn in je foto.

Lees ook: de beste tips om dieren te fotograferen - thuis en in de dierentuin

Vergeet niet te genieten als je een dagje naar de dierentuin bent. Als je je veel bezighoudt met dierentuinfotografie zal je ook snel verbetering zien maar laat je niet uit het veld slaan op een slechte dag. Experimenteer en blijf leren. Succes!

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée