Ontzettend mooie macrofoto's maken met Laowa

De Laowa 60mm en de Laowa 25mm uitgeprobeerd

Eefke Burg 333
Andrea Gulickx is macrofotograaf en weet derhalve veel over de objectieven die hier het meest voor geschikt zijn. We zien haar bij de stand van FotoVideoRetail op de Fotofair, waar ze ons alles verteld over de Laowa 25mm en de 60mm. Aan de plantentafel die daar staat, laat ze zien hoe de objectieven presteren.

Tekst en fotografie: Eefke Burg

Aan de slag met de Laowa 60mm en de 25mm

Uitgestald op de kraam liggen een aantal pluisjes met druppels erop. De Laowa 35mm vergroot 5x, waardoor je prachtige abstracte foto´s kan maken. ‘Met de slider kun je het objectief het makkelijkst scherpstellen.’ Het is simpel om met de slider te werken: je draait aan een slinger waardoor het scherpstelpunt wordt verlegd. ‘Het kan soms lastig zijn om met een dergelijk objectief scherp te stellen,’ aldus Andrea, ‘maar met de slider kan je heel nauwkeurig werken. Je hoeft dan zelfs niet aan je scherpstelring te draaien.’ Wel goed uitkijken: je kan hem er helemaal afdraaien.

Het liefst werkt Andrea met een klein mobiel lichtsetje, zodat ze verschillende contrasten kan uitproberen. ‘Zo is het mogelijk om de witbalans aan te passen, waardoor je een wat koelere kleur krijgt.’ Je krijgt hierdoor een volledig andere blik. ‘Het wordt mysterieuzer,’ beaamt Andrea.

Laowa 60mm geschikt voor macrofotografie en landschapsfotografie

Eén van haar favoriete objectieven is de Laowa 60mm. ´Het leuke hieraan is dat je er ook bij wijze van spreken landschapsfotografie mee kan maken.’ Met het objectief is het mogelijk om zowel dichtbij als ver weg mee te fotograferen. ‘Zelf heb ik een 100mm, maar deze gaat maar tot 1:1. Persoonlijk hou ik er heel erg van om abstract te fotograferen.’ Daar is deze lens dan ook erg geschikt voor. ‘Het is een veelzijdige lens. Bij de 25mm werk je natuurlijk meteen erg dichtbij, dus voor abstractie is dat geweldig.’ Dit is zeker het geval als je het licht kan aanpassen, want elke millimeter wordt het beeld dan anders.

Aan de hand van haar tips ga ik aan de slag met de twee objectieven. Het is even wennen om met de 25mm met de slider scherp te stellen. Dit went echter snel en er komen hele mooie beelden uit. De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt van de pluisjes bij de FotoVideoRetail stand, met gebruik van een Laowa 25mm en een Nikon D300. De 60mm is erg veelzijdig en leent zich zowel voor dichtbij, als wat verder weg werk.

afbeelding van Eefke Burg
Door: Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke