De fotograaf als minimalist

Amy Schutte 147
Nieuwe camera’s met de nieuwste technieken, betere objectieven, nog lichtere statieven: er komt steeds nieuwe fotografie apparatuur op de markt. Je zou er hebberig van worden. Maar hoe ga je daarmee om als minimalist?

Dat je een minimalist bent in fotografie wil niet perse zeggen dat je alleen minimalistische foto’s maakt. Of dat je een soort Spartaans leven leidt. Het betekent dat je met minimale spullen een maximaal resultaat wil behalen. Dat betekent dat je al je spullen optimaal moet gebruiken, en niets overbodigs aanschaft. Hoe doe je dat?

Koop wat je (hard) nodig hebt

Beheersing is een sleutelwoord als je je apparatuur minimaal wilt houden. Fabrikanten, die veel geld investeren in innovatie, hebben de mooiste sales pitchen. Ze weten hoe ze spullen aan de man moeten brengen en weten jou, als fotograaf, op de juiste manier aan te spreken. Je zou bijna geloven dat je hun spullen ook echt nodig hebt. Maar denk na. Investeer in een goede body, waar je voorlopig mee vooruit kunt. Door dan goed glas (objectieven) te kopen, kun je je spullen ‘opwaarderen’. Fotografeer eerst met de kitlens, als je die hebt. Na een tijdje ga je merken wat je mist. Is het lengte in de brandpuntsafstand? Een groter diafragma? Dan kun je een weloverwogen keuze maken.

Minimalist? Geen trendvolger

Als je je spullen beperkt en overzichtelijk wil houden, betekent dat vrijwel altijd dat je niet met de laatste trends mee kunt doen. Vernieuwing betekent immers nieuwe spullen. Tenzij je regelmatig oude spullen weg doet, zit dat er voor de minimalist niet in. Laat het dus los. Maak jezelf ook niet gek door steeds in de nieuwe technieken en trends te duiken. Laat je ook niet gek maken door andere fotografen, want daar zitten ook veel gadget liefhebbers bij. Ben je blij met je spullen? Zijn ze goed genoeg, maak je foto’s waar je tevreden over bent? Laat het dan zo. Is dat niet het geval, dan kun je eens kritisch kijken naar je eigen vaardigheden én je spullen.

Nieuwe spullen betekent niet betere foto’s

Het is verleidelijk om te denken dat de nieuwste apparatuur ook mooiere foto’s oplevert. Maar, zoals we hier wel vaker zeggen, het is niet de camera die de foto’s maakt, maar de fotograaf. Vaak veranderen nieuwe spullen niet veel. Natuurlijk maakt het verschil wanneer je van geen flitser naar fotograferen met flitser gaat. Of een andere brandpuntsafstand, dat geeft andere foto’s. Maar het vervangen van spullen zal een minimaal resultaat geven, een resultaat dat jij waarschijnlijk alleen ziet. Dat wil niet zeggen dat het niet de moeite waard is om te investeren in goede spullen, maar wel dat je niet altijd hoeft te streven naar nog beter, nog nieuwer, nog duurder. Precies zoals bij een minimalist past.

Test je spullen

Om de juiste spullen aan te schaffen, is het een goed idee om eens verder te kijken dan alleen de omschrijving van de fabrikant en online reviews. Vergeet niet dat veel vloggers en bloggers betaald worden, dus de recensies zijn niet altijd objectief. Vraag eens rond aan fotografie vrienden; heeft iemand wat jij wil? Kun je het eens lenen om te kijken of het aan je verwachtingen voldoet? Zo niet, overweeg dan eens om te huren. Natuurlijk kost het je wat geld, maar wanneer je een duur (objectief/camerahuis/statief) aanschaft dat enorm lang mee kan zonder dat je er spijt van krijgt, ‘verdien’ je dat als het ware wel terug.

Als minimalist is het lastig om je staande te houden in een wereld die gekenmerkt wordt door technologische innovatie. En gadgetfreaks. Maar het kan, en het maakt je zeker geen mindere fotograaf!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy