De brug: een fijn onderwerp

Amy Schutte 3427
Je ziet het veel op foto’s, omdat ze een fijn onderwerp zijn voor fotografie: de brug. Je kunt er je tijd voor nemen (het is immers een stilstaand onderwerp) en je kunt er een fijne compositie omheen bouwen.

Wanneer je in Google afbeeldingen het zoekwoord ‘brug’ (of ‘bridge’ in het Engels) invult, zul je zien dat er vele, vele foto’s zijn van bruggen. Vaak hele mooie! Bruggen zijn dan ook een fijn onderwerp op mee te oefenen. Je kunt er in alle lichtomstandigheden mee aan de slag, je kunt een originele compositie zoeken en je kunt spelen met reflectie of beweging van het water. We geven tips.

Standpunt voor foto's van een brug

De twee meest voor de hand liggende standpunten wanneer je foto’s gaat maken van een brug, zijn van de zijkant en op de brug. Vanaf de zijkant kun je de hele brug in beeld brengen, inclusief de twee zijden die hij verbindt. Op de brug kun je laten zien waar de brug voor wordt gebruikt, de mensen en voertuigen die er overheen bewegen. Mooie en potentieel goede foto’s, maar misschien niet het meest origineel.

Andere standpunten

Natuurlijk kun je het ook anders aanpakken. Hoe ziet een brug er bijvoorbeeld van de onderzijde uit? Vaak veel minder strak dan aan de bovenzijde. Zo zijn veel bruggen aan de onderkanten volgespoten met graffiti. Soms wat ruw langs de randen, maar dat kan een toffe foto opleveren! Op de brug kun je je camera ook eens naar boven richten. Je kunt dus ook prima voor een meer abstracte uitvoering van je foto gaan.

Compositie

Vaak zijn bruggen goed uitgevoerde, mooie architectonische bouwwerken. Je vindt hier patronen en lijnen in overvloed. Perfect om een interessante compositie mee op te bouwen. Ook met een totaalshot van de brug kun je een fijne compositie creëren. Gebruik het eindpunt als zichtlijn of volg één van de compositieregels.

De brug in het licht

Je kunt bruggen op elk moment van de dag fotograferen. Vaak worden ze in het donker mooi verlicht. Bovendien geven de lichtjes van de gebruikers (auto's en fietsen) een extra sfeervol effect. Tijdens de gouden uren is een brug mooi te fotograferen. De schaduwen zijn dan zacht en lang, en zorgen voor een mooi contrast. Bovendien heeft het licht een mooie, warme gloed. In het uur voor zonsopgang en na zonsondergang kleurt de hemel en het licht meer in een blauwe tint. Dit wordt daarom ook wel het ‘blauwe uur’ genoemd. Dit is ook een erg mooi moment om bruggen te fotograferen, omdat de warme kleur van eerdergenoemde lichtjes mooi contrasteert. Je kunt een brug ook in tegenlicht fotograferen, zodat de vorm extra benadrukt wordt in een silhouet.

Lange sluitertijden

De meeste bruggen gaan over water, en water kun je mooi fotograferen met lange sluitertijden. Zeker bewegend water (door stroming of een zachte kabbeling door de wind) kun je met lange sluitertijden een zijdeachtige uitstraling geven. Bewegende auto’s zijn ook leuk om met lange sluitertijden te fotograferen, zeker in het donker. Je kunt dan mooie lichtstrepen maken. Zorg er wel voor dat je, met lange sluitertijden, gebruik maakt van een statief.

Een brug is een te gek onderwerp! Hij hoeft niet groot te zijn, zelfs een brug over de sloot kan een interessant onderwerp zijn. En enorm fijn om je fotografie mee te oefenen!

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy