Vandaag wordt het Fotofestival aan de Maas geopend

Curator Fotofestival aan de Maas kiest 41 fotoseries

Remco Stunnenberg 589
Let op! Vandaag, woensdag 9 mei om 19:30u, wordt het Fotofestival aan de Maas geopend in het Nederlands Fotomuseum met de door de curator geselecteerde 41 fotoseries. Tijdens de (openbare) opening licht curator Nicole Robbers een tipje van de sluier op over het hoe en waarom van de selectie.

Het festivalprogramma op het naburige Deliplein gaat de volgende ochtend van start. Hier kunnen fotografen hun hart ophalen met workshops, photowalks, het bespreken van hun eigen foto's met een ervaren collega, meer exposities en natuurlijk gezellige terrasjes en muziek. 

Open oproep

Na de open oproep door het Festival aan de Nederlandse amateurfotografen om foto's in te zenden, werden zo'n 18.000 foto's ingestuurd door circa 1400 fotografen. Daar zat erg veel indrukwekkend werk tussen. Uiteindelijk staat er nu een expositie die een mooi beeld geeft van de kwaliteit en stand van zaken in de Nederlandse amateurfotografie. 

Seriematig werk

Er was gevraagd om seriematig werk in te sturen. Series overstijgen de toevalstreffer, worden gemaakt door fotografen die zeer bewust aan een onderwerp werken en tonen de signatuur van die fotograaf. Kortom series openen de weg om de volle breedte, creativiteit, kennis en kunde van vrijetijdsfotografen te tonen.

Aan de slag

Op het naburige Deliplein zijn organisaties als Profotonet, Fotobond, Urban Photo Race, Instawalk010/Rottergram, Kamera Express, Bookhandel Raster, Beeldfabriek010, Fotovakschool, Pixfactory en een groot aantal fotoclubs aanwezig. Behalve dat zij graag vertellen wie zij zijn en wat ze doen, hebben ze vrijwel allemaal activiteiten georganiseerd om met fotografen aan de slag te gaan, voor jong en oud en voor beginner tot ervaren fotograaf. Denk aan workshops, fotoshoots, wandelen met een fotograaf langs interessante plekken in Rotterdam en bespreken van door bezoekers meegebrachte foto's met ervaren fotografen. Ook op het Deliplein zijn veel exposities van foto's, waaronder de winnaars van de natuurfotowedstrijd 'Groene Camera' en het beste werk uit de verenigingen.

Gratis

Verreweg de meeste activiteiten zijn gratis. Enkele activiteiten vragen wel een bijdrage en/of om je vooraf aan te melden. Het volledige programma is te bekijken en te downloaden vanaf de website van het festival. Voor het Nederlands Fotomuseum gelden de reguliere tarieven en kortingen.

Beeld bovenin is van © Bob Bruyn.

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco