Creatief met je fisheye objectief

Amy Schutte 203
Fisheye lenzen kennen we allemaal, toch in iedergeval van het kijkgaatje die sommige deuren hebben. Fisheye objectieven voor camera’s hebben die vertekening ook. Maar, het zijn ook enorme groothoekobjectieven.

Ben je het grappige effect van die vertekinging na een tijdje niet zat?  Wij denken van niet. Een fisheye biedt je best wat  creatieve mogelijkheden als fotograaf.

Super groothoek foto’s met een fisheye

Een fisheye is een objectief die een hoek van bijna 180 graden kan vastleggen. Mega wijdhoek dus. En soms kan dat wenselijk zijn, als je bijvoorbeeld een landschap in zijn geheel wil vastleggen maar je kunt niet verder weg gaan staan. Wanneer je de horizon in het midden van het kader houdt, heb je nauwelijks vertekening. Als je niet teveel verticale elementen hebt, zoals hoge gebouwen of palen, kun je een goede, wijde foto maken.

Volledig plafond

In sommige gebouwen is het de moeite waard om eens naar boven te kijken. En heus niet alleen in de Sixtijnse kapel. Maar het is niet eenvoudig om het hele plafond in een beeld te krijgen. Met een fisheye lukt dat wel. Ga recht in het midden staan van de bewerking of schildering die je wil fotograferen. Zo breng je de architectuur of kunst in één keer in beeld.

Gebogen lijnen

Je kunt natuurlijk ook juist de vertekening van de fisheye gebruiken, en de gebogen lijnen inzetten voor een creatief effect. Bijvoorbeeld om de bolling van de aarde extra te benadrukken in een foto. Of om de foto wat ‘beweging’ mee te geven, op de dansvloer. Onthoud dat hoe dichter een onderwerp naar de rand van het kader staat, hoe sterker de vertekening. Om bijvoorbeeld die bolling van de horizon te krijgen, moet je de horizon dus niet in het midden van het kader plaatsen, maar juist dichter naar de randen.

Leer je fisheye kennen

Een fisheye is een standaardobjectief, je kunt er dus niet mee in- of uitzoomen. Je moet je eigen benen gebruiken om te zoomen, en daarbij de vertekening in je hoofd te houden. Zo kun je zelf bepalen óf je vertekening wil, en waar. Leer het objectief dus goed kennen, voor je er belangrijke shoots mee gaat doen.

Stiekem is een fisheye dus hartstikke veelzijdig. Twijfel je? Huur er dan eerst eens één, om te kijken of het fotograferen met een fisheye iets voor jou is.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy