Magisch!

Creëer een starburst in jouw foto's!

Renzo Gerritsen 730
Wil jij weten hoe je een 'ster' in je foto's te zien krijgt? In dit artikel lees je in twee simpele stappen hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.

Je hebt het vast eerder gezien: een lichtbron zoals de zon of een lantaarnpaal die wordt weergegeven als een ster in jouw foto. Het is een mooi dramatisch effect dat je opzettelijk kunt toevoegen. Maar hoe creëer je zo'n ster?

1. Gebruik een heel klein diafragma

Omdat je een kleiner diafragma gebruikt krijgt de ster meer gedefinieerde en sterkere lijnen. Op f 4 ziet de zon eruit als een grote klodder licht, maar op f 16 of f 22 zie je de sterke lichtstralen. OOk is de keuze van de lens erg belangrijk. Hoe meer 'bladen' je lens heeft (zie onderstaande foto), hoe meer lijnen je zult zien. Hou je hier echter niet al te veel mee bezig. Het is met elke lens mogelijk om een ster te creëren.

Diafragma

2. Plaats je camera zodat de zon gedeeltelijk wordt geblokkeerd door iets

Wanneer je je camera plaatst om starbursts te maken, is het erg belangrijk om voorzichtig te zijn. Je wil niet dat de camera rechtstreeks in de zon kijkt. Als je zelf de zon in kijkt wil je zo snel mogelijk wegkijken. Doe je dit niet, dan kunnen je ogen beschadigen. Dat is hetzelfde met de camera en de lens. Wanneer de zon te lang recht je lens in schijnt kan de camera in het ergste geval niet meer scherpstellen. Begin in plaats daarvan met de camera op een positie waar een voorwerp de zon volledig blokkeert zoals bijvoorbeeld een tak van een boom. Verplaats vervolgens heel langzaam je camera totdat de zon nauwelijks door de rand van de boomtak glijdt.

Experimenteer een beetje met verschillende posities, omdat het vuurwerkeffect sterker zal worden naarmate meer van de zon wordt onthuld, maar vergeet niet voorzichtig te zijn! Je wilt niet te ver gaan en de zon volledig laten zien. Je moet je ogen (en camera) veilig houden.

afbeelding van Renzo Gerritsen

Renzo Gerritsen |

Professioneel fotograaf en redacteur.

Bekijk alle artikelen van Renzo