Zo vang je emotie met je lens

Zo vang je emotie met je lens

Senta Bemelman 4169
Een foto raakt je als deze een bepaalde emotie bij je oproept. Ook de waarde van het moment waarop de foto gemaakt is kan gevoel losmaken. Leer nu hoe je emoties nog beter vastlegt op foto.
We raken allemaal geëmotioneerd  wanneer we een foto van een geliefde of een speciaal moment zien. Vooral op trouwfoto's spat de emotie ervan af. Als fotograaf is het daarom belangrijk om emoties op de juiste manier vast te leggen. Bekijk hieronder enkele trucs die jou helpen om een emotioneel moment goed te kieken. 

Observeer zonder camera

Verklein de afstand tot de persoon, of de situatie, die je fotografeert door te observeren zonder camera. Het is erg belangrijk om zonder camera te observeren omdat je niet afgeleid raakt door instellingen of scherpte. Bent enkel bezig met het gene dat zich voor je lens afspeelt. Sta op dat moment stil bij je humeur en welk gevoel je krijgt, terwijl je observeert. Houd dit gevoel in gedachten als je de camera weer oppakt. Het maakt niet uit hoe lang je de tijd neemt om rond te kijken, voel zelf aan hoe lang jij nodig hebt om je in te leven. 

Denk na over emoties

Nog voordat je fotografeert, kun je al bezig zijn met emotie vastleggen. Dit doe je door actief na te denken over diverse gevoelens en een voorstelling te maken van het type foto dat erbij past. Denk je bijvoorbeeld aan blijheid, dan zie je een klein kind voor je, dat heen en weer springt van vreugde, met de armen gespreid en een grote lach op het gezicht. Als je de tijd neemt om een voorstelling te maken van een emotie, dan kun je dit ook sneller herkennen als je fotografeert. Je triggert er een bewustzijn mee, waardoor je emotie makkelijker vertaalt in beeld. 

Kies de juiste pose

Emotionele foto's lijken vaak spontaan tot stand te komen, maar dit is niet altijd waar. Het kan ook zo zijn dat de fotograaf tot de kern van de emotie komt en deze goed (en natuurlijk) tot uiting brengt in een pose. Maak je een droevige of eenzame foto, dan wil je vaak afstand tot de kijker creëren door bijvoorbeeld je model met de armen over elkaar heen te laten poseren. Ook als het model zich wegdraait, of de rug naar de camera keert, krijg je afstand. Visualiseer een emotie en bestudeer de fysieke kenmerken die bij deze emotie passen. 

 

Focus op het gezicht

Bij portretfoto's ligt vaak de nadruk al op het gezicht en het klinkt daardoor erg voor de hand liggend om hierop te focussen. Maar probeer bij elke foto stil te staan bij het gezicht en wat deze persoon uitstraalt. Vooral bij straatfotografie kan het eng zijn om een vreemde direct te confronteren door de lens in het gezicht te duwen. Je maakt in dat soort gevallen liever een midden-shot of een portret met veel omgeving. Terwijl juist het gezicht van de persoon voor je lens de emotie weggeeft. Je breekt het ijs bij straatfotografie ook vaak door middel van oogcontact en een lach. Daarmee ontwapen je mensen en laten zij als gevolg hun angst voor de camera vaak varen. 

Lees hier meer tips over het vastleggen van emoties of bekijk de inspirerende video hieronder. 
 

Hoe vang jij emotie met je lens?

 
afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta