Welk camerasysteem past bij jou?

jesse kraal 3709
Wanneer je een camera wilt kopen kan het aanbod overweldigend zijn. Er zijn tegenwoordig heel veel soorten camera's die allemaal weer met termen en getallen aangegeven worden. Wij scheppen voor jou wat orde in de chaos door een driedeling in camera's te maken.

We maken onderscheid tussen spiegelreflexen, compacte systeemcamera's en compacte camera's. Elke groep camera's leggen we uit en voorzien we van hun voor- en nadelen.

Spiegelreflexcamera's

De spiegelreflex dankt zijn naam aan de spiegel die omhoog klapt als je een foto maakt. Digitale spiegelreflexcamera's worden ook wel dslr's genoemd, een afkorting van de Engelse benaming Digital Single Lens Reflex. Wanneer je door de zoeker van een spiegelreflexcamera kijkt, dan kijk je via de spiegel door het objectief. Je ziet dus precies wat er straks op je foto te zien zal zijn.

Het objectief is verwisselbaar, zodat je verschillende objectieven kunt gebruiken voor verschillende soorten foto's. Je kunt een spiegelreflexcamera altijd helemaal handmatig instellen, maar zeker alle instapmodellen hebben ook een volledig automatische stand en diverse halfautomatische standen om het de beginnende fotograaf gemakkelijk te maken.Doordat een dslr een grote sensor heeft, kun je bijvoorbeeld bij portretten een mooie onscherpe achtergrond krijgen. Ook kunnen deze camera's goed overweg met situaties met weinig licht.

Spiegelreflexen zijn er in vele soorten en maten, van instapper met prijskaartje rond de 500 euro tot professionele modellen die meer dan het tienvoudige daarvan kosten. Spiegelreflexen bestaan al decennialang, in veel gevallen kun je ook objectieven uit het analoge tijdperk gebruiken op je nieuwe camera. Het aanbod is daardoor enorm, ook tweedehands.

Voor- en nadelen

+ Veel creatieve mogelijkheden
+ Zeer goede beeldkwaliteit
+ Veel verschillende objectieven
- Groot en zwaar

Nikon D5100
Een voorbeeld van een spiegelreflexcamera: Nikon D5100

Compacte systeemcamera's

Een relatief nieuw segment wordt gevormd door de compacte systeemcamera's. Ze hebben de grote sensor en de verwisselbare objectieven van een spiegelreflexcamera, maar geen spiegel of optische zoeker. Je kijkt dus niet, zoals bij een dslr, door het objectief. In plaats daarvan gebruik je het scherm om je compositie te bepalen. Sommige (duurdere) modellen hebben een ingebouwde elektronische zoeker (evf) of de mogelijkheid om zo'n zoeker aan te sluiten. Een lcd is soms lastig af te lezen bij fel zonlicht, met een elektronische zoeker heb je geen last van dit probleem.

De eerste compacte systeemcamera's waren met name op het gebied van scherpstellen niet zo snel als een spiegelreflexcamera, maar dat probleem is de laatste tijd vrijwel verholpen. Een dslr houdt vaak net wat lekkerder vast dan een systeemcamera, maar daar staat tegenover dat je wel een veel grotere en zwaardere camera moet meesjouwen. Juist het compacte formaat, zonder verlies aan beeldkwaliteit of creatieve mogelijkheden, zorgen er voor dat de compacte systeemcamera's aan een flinke opmars bezig zijn. Het is nog wel een relatief nieuw concept, het aanbod in objectieven en accessoires is daardoor nog niet zo groot. Bij de spiegelreflexen die al tientallen jaren bestaan heb je veel meer keuze.

Voor- en nadelen

+ Veel creatieve mogelijkheden
+ Zeer goede beeldkwaliteit
+ Compacter en lichter dan dslr
– Minder keus aan objectieven

Sony NEX
Een voorbeeld van een compacte systeemcamera: Sony NEX-C3

Compactcamera's

Een compactcamera heeft een veel kleinere sensor dan een dslr of een compacte systeemcamera en geen verwisselbare objectieven. Daardoor zijn deze camera's wat beperkter in hun creatieve mogelijkheden, maar ook veel compacter van formaat. Er zijn compactcamera's met 20x optische zoom die niet groter zijn dan een compacte systeemcamera zónder objectief. Deze steek je dus gemakkelijk in je zak. Een soortgelijk zoombereik op je spiegelreflex of compacte systeemcamera is niet mogelijk zonder grote objectieven mee te slepen.

Een tussenweg zijn de geavanceerdere compactcamera's. Deze hebben een iets grotere sensor dan de goedkope compactcamera's en kunnen ook in raw fotograferen voor betere beeldkwaliteit. Ook zijn de toestellen veel uitgebreider (handmatig) in te stellen. Spelen met scherptediepte kan nog steeds maar beperkt met dit soort toestellen en ook de kwaliteit van de foto's bij weinig licht is niet zo goed als die van dslr's en compacte systeemcamera's.

Voor- en nadelen

+ Klein en compact
+ Veel zoom in klein formaat
– Minder creatieve mogelijkheden
– Minder goede beeldkwaliteit, vooral bij weinig licht

Canon Ixus
Een voorbeeld van een compactcamera: Canon lxus 1100 HS

afbeelding van jesse kraal
Door: Jesse Kraal

Jesse Kraal | Redacteur

Jesse (26) is naast zijn werk als redacteur bij DIGIFOTO ook zelfstandig fotograaf. Je kunt rustig stellen dat fotografie, zowel digitaal als analoog, zijn passie is.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Bekijk alle artikelen van Jesse