Videotutorial: Werken met LED-verlichting

Videotutorial: Werken met LED-verlichting

Senta Bemelman 2517
Bij het maken van foto’s en video’s kun je gebruik maken van diverse soorten licht. Weet jij al wat voor belichting je krijgt met bijvoorbeeld LED-verlichting? Leer snel meer met deze handige videotutorial.

Wanneer je in donkere omgevingen of in de studio aan de slag gaat, krijg je te maken met kunstmatig licht. Hierbij heb je de keuze uit twee soorten lichtbronnen: continue verlichting of flitsers. Bij continue verlichting maak je gebruik van lampen die constant licht leveren. Externe flitsers leveren slechts een kort tijdsbestek verlichting en zijn meer geschikt voor fotografie. Vooral als videograaf maak je gebruik van continue verlichting omdat je bewegend beeld opneemt en een korte belichting van flitslicht niet voldoet.

LED-verlichting

Een vorm van continue verlichting is een LED-lamp. Een van de bekendste vormen van dit soort licht is een LED-paneel. Dit is een compacte lamp die je vaak bovenop je camera plaatst. Diverse kleine LED-lampjes zorgen ervoor dat je genoeg licht hebt tijdens het filmen. Een nadeel van LED-verlichting is dat dit vaak een blauwe kleurzweem kan opleveren in de opnamen. Dit is vooral het geval bij goedkopere modellen. Het grote voordeel van LED-verlichting is dat het vaak weinig weegt en de lamp minder snel warm wordt dan reguliere modellen. Daarnaast werken de meeste LED-panelen ook op basis van een accu of batterijen, deze hoeven niet met de stekker in het stopcontact. Hierdoor heb je meer bewegingsvrijheid tijdens het gebruik.

Videotutorial

Bekijk snel de handige videotutorial over het gebruik van LED-verlichting met praktische voorbeelden.

Deze video is  in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

Lees ook hoe je een LED-paneel kunt gebruiken voor een filmische belichting met een laag budget. 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta