Reacties op straatfotografie met en zonder toestemming

Verschil:Reacties op straatfotografie met en zonder toestemming

Senta Bemelman 652
In de straatfotografie kan vreemden benaderen eng of lastig zijn. Het lijkt makkelijker om gewoon zonder het te vragen plaatjes te schieten. Maar kijk in deze video's naar het verschil in reactie op fotograferen met en zonder toestemming.

Op straat kunnen mensen het niet fijn vinden om ongevraagd op de foto gezet te worden. Maar kan een foto ook minder oprecht worden door direct toestemming te vragen, omdat zij gaan poseren voor de camera. Toestemming is erg belangrijk als je een individu op de foto zet, hiermee kun je namelijk het portretrecht schenden.

Verschillende manieren

Je kan op veel manieren mensen op straat benaderen. Je kan bijvoorbeeld direct met je camera voor hen staan en kiekjes schieten, zonder dat je rekening houdt met hun mening. Of je kunt het vragen. Vergelijk de onderstaande video’s waarin twee straatfotografen vreemden benaderen. Let vooral op de reactie van de geportretteerden, of mogelijke geportretteerden.

Perspectief

Het is belangrijk om je te verplaatsen in het perspectief van de gefotografeerde. Zou jij het leuk vinden om zomaar gefotografeerd te worden, zonder toestemming? Wees eerlijk tegen de personen die je fotografeert en waar je de foto’s voor gebruikt. Is dit voor je persoonlijke portfolio, website, of een opdrachtgever? Heb respect voor de personen die je fotografeert en geef hen ook de keuze om mee te werken.

Laat de foto’s ook zien aan de geportretteerde en vraag eventueel contactgegevens zodat je ze kunt toesturen. Dit vinden mensen vaak leuk als ze je toestemming geven.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta