Tip van de dag 3 juni: houd je lens schoon

Tip van de dag 3 juni: houd je lens schoon

Nadja Geskus 1700
Het kan soms erg lastig zijn om met iets nieuws te beginnen. Zo ook fotografie. Daarom geven wij jou in deze rubriek elke dag een tip om verder te komen met fotografie en om je te stimuleren om er mee door te gaan. De tip van vandaag: houd je lens schoon.

Viezigheid op je lens zal je direct terug zien op je foto’s. Elk stofje wordt een vlek op je beeld. Het is daarom belangrijk dat je probeert je lens zo schoon mogelijk te houden en dat je af en toe eens je lens schoonmaakt. Zorg dan ook dat je cameratas van binnen schoon blijft. Hierdoor lopen je lenzen ook minder risico op beschadigingen.

tip van de dag

Lensdoppen

Elke lens krijgt een lensdop bijgeleverd. Gebruik deze dan ook als je klaar bent met fotograferen. Als je deze niet gebruikt, kan je lens beschadigen en er komt snel viezigheid op. Met een simpele lensdop voorkom je dit.

Zonnekap

Een zonnekap kost een paar tientjes en beschermt de lens ook van veel viezigheid die er via de zijkant op zou kunnen komen. Je zou ook een UV filter kunnen gebruiken, maar dit kan voor ongewenste reflecties zorgen.

Lens schoonmaken

Als je je lens gaat schoonmaken met een doekje, zorg dan dat het doekjes zijn die daarvoor bedoeld zijn. Bijvoorbeeld een doodgewone tissue laat namelijk pluisjes achter, waardoor je eigenlijk je lens alleen nog maar viezer maakt.

De eerste stap van je lens reinigen, is het verwijderen van zoveel mogelijk grote stofdeeltjes. Als je dit niet doet, kunnen die deeltjes je lens bekrassen in de volgende stap. Het beste kun je hier een blaasbalg voor gebruiken. Soms blijft er nog wat stof hangen aan de rand van het glas. Dit kun je wegvegen met een daarvoor bedoeld penseeltje (vaak zitten deze in schoonmaaksets).
Breng vervolgens één of twee druppels schoonmaakvloeistof aan op je doek (nooit de druppels direct op je lens aanbrengen) en wrijf in ronddraaiende bewegingen over je lens om deze goed schoon te maken. 

Lenspen

Vind je dit hele proces nou te veel gedoe? Dan is een andere optie; schoonmaken met de Lenspen. Lenspen is eigenlijk een merknaam, je kunt deze gadget ook onder andere verschillende namen kopen. Aan de ene kant zit een borsteltje, aan de andere kant een viltachtig kussentje waar een reinigingsmiddel op zit. Met het kwastje haal je de grote stofdeeltjes weg, waarna je het kussentje kunt gebruiken om de lens schoon te maken van vegen en vlekken. De pen kun je opnieuw gereed maken, door de dop een paar keer rond te draaien op het kussentje.

lenspen

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja