Tilt-shift effect creëren in Lightroom

Tilt-shift effect creëren in Lightroom

Fokelien Broekstra 555
Zijn jouw de foto’s met een tilt-shift effect weleens opgevallen? Dan heb jij je vast afgevraagd hoe deze foto’s gemaakt zijn. De manier is afhankelijk van de fotograaf, de een doet het in de nabewerking, de ander heeft hier een speciale lens voor. Wij gaan het hebben over de nabewerking in Lightroom.

Tilt-shift leren kennen

Tilt-shift is vast een fototechniek waar je weleens van gehoord hebt, maar weet je ook hoe dit precies werkt? Met een tilt-shift effect kun je de wereld omtoveren in een miniatuurwereld. Je krijgt hetzelfde effect als wanneer je in Madurodam aan het fotograferen bent.

Tutorial

Scott Kelby leert jou in zijn tutorial hoe je in Lightroom een tilt-shift effect kunt creëren zonder dat je een dure tilt-shift lens aan hoeft te schaffen. Belangrijk is dat je vanaf een hoger gelegen locatie een foto maakt van een gebied. Net zoiets als Scott Kelby in een van zijn testfoto’s heeft gedaan. Hij legt uit dat de techniek het best werkt op een foto die een lagere resolutie heeft, denk hierbij aan een foto voor het internet.

Lichtroom

Vervolgens legt Scott Kelby uit hoe je te werk moet gaan. Het is heel simpel, je kunt het effect in een paar seconden in elkaar zetten waardoor het een stuk minder werk is dan in andere fotobewerkingsprogramma's. 

 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien