Test: Olympus OM-D E-M5 Mark II

Test: Olympus OM-D E-M5 Mark II

Julian 3242
Het uiterlijk oogt klassiek, maar van binnen is de Olympus OM-D E-M5 Mark II voorzien van de nieuwste innovatieve technologieën. De compacte systeemcamera beschikt over geavanceerde 5-assige beeldstabilisatie, een innovatieve functie om foto's te maken met een resolutie van 40 megapixels en is voorzien van wifi. Dat alles zit verpakt in een compacte, stevige behuizing die bestand is tegen spatwater, stof en vrieskou.

De Olympus OM-D E-M5 Mark II is een Micro Four Thirds-camera. Net als bij een spiegelreflex kun je de lenzen verwisselen. In dit toestel zit echter geen spiegel en dus ook geen optische zoeker. Daardoor is de camera zeer compact van formaat. De behuizing is gemaakt van stevige materialen en voorzien van talloze knoppen. Aan een groot deel van deze knoppen kun je zelf een functie toewijzen. Ideaal voor gevorderde fotografen die de camera helemaal naar hun hand willen zetten. Het scherm is uit te klappen en rond te draaien in alle richtingen en bovendien aanraakgevoelig. Zo kun je met een vinger op het scherm aanwijzen waar je scherp wilt stellen, of de menu's bedienen.

Olympus OM-D E-M5 II

Wifi-functies en elektronische zoeker

Dankzij de ingebouwde wifi-functie kun je de camera ook met je smartphone of tablet bedienen. Het beeld van de camera zie je direct terug op het scherm van je mobiele apparaat. Gemaakte foto's kun je vervolgens makkelijk delen. In plaats van een optische zoeker heeft de E-M5 Mark II een elektronische zoeker. Een indrukwekkend exemplaar, dat zeer groot en scherp beeld geeft, zonder zichtbare vertraging. Het voordeel van een elektronische zoeker is dat je precies ziet hoe de foto gaat worden, net als wanneer je op het schermpje kijkt.

Indrukwekkende beeldstabilisatie

Olympus staat bekend om de zeer effectieve beeldstabilisatie, die in de camera op de sensor wordt toegepast. Bewegingen worden over vijf verschillende assen gecorrigeerd. In de E-M5 Mark II zit een nóg betere versie van dit systeem, dat nog meer in staat is om trillingen en bewegingen te corrigeren. Het stelt je in staat om bij weinig licht uit de hand foto's te maken, zonder statief. Met een sluitertijd van 1/10e of zelfs 1/5e seconde maak je nog haarscherpe foto's. Zonder beeldstabilisatie zou dit een bewogen foto opleveren. Bovendien werkt de stabilisatie ook uitstekend als je gaat filmen met de camera. Als je bijvoorbeeld lopend een onderwerp volgt met het toestel in je hand, ogen de filmbeelden nog vloeiend. Professioneel ogende video's maken wordt daardoor een stuk eenvoudiger. Het grote voordeel van beeldstabilisatie in de camera is dat het werkt met iedere lens, ongeacht het merk of type.

Beeldkwaliteit

Net als in zijn voorganger, zit in de E-M5 Mark II een 16-megapixelsensor. Hoewel de sensor iets kleiner is dan in de meeste spiegelreflexen, is de beeldkwaliteit bijna net zo goed. Ook bij weinig licht maakt de camera erg goede foto's. Het iso-bereik is in te stellen van 200 tot 25.600. Kenmerkend van Olympus zijn de Art-filters, hiermee geef je foto's direct een spectaculair effect. Wil je ook het origineel behouden, fotografeer dan in raw + jpg. Dat resulteert in een jpg-bestand met filter, maar ook een neutraal raw-bestand. De camera is zeer snel in gebruik. Je kunt foto's maken met maar liefst tien beelden per seconde. Houd er wel rekening mee dat bij deze snelheid de focus niet wordt bijgesteld voor iedere opname. Fotografeer je bewegende onderwerpen, dan kun je kiezen voor een snelheid van vijf beelden per seconde, met behoud van continu-autofocus.

Olympus OM-D E-M5 II testfoto

 • Camera: Olympus OM-D E-M5 Mark II
 • Lens: Olympus 25mm f/1.8
 • Diafragma: f/1.8
 • Suitertijd: 1/60
 • ISO: 800

High Res Shot

Een van de meest in het oog springende nieuwe functies van de OM-D E-M5 Mark II is de 'High Res Shot'-functie. Activeer je deze modus, dan is de camera in staat om 40-megapixelfoto's te maken. Dat doet het toestel door snel achter elkaar acht foto's te maken, de sensor wordt telkens een halve pixel verschoven. Dat doet de camera met behulp van het stabilisatiemechanisme. Het resultaat is een haarscherpe foto met een enorme resolutie van 40 megapixels. Wel is het vereist om van een statief te werken en het werkt alleen goed met onderwerpen die niet bewegen. Zou je uit de hand werken of een onderwerp fotograferen dat beweegt, dan zie je die beweging terug in het eindresultaat. De optie heeft dus wat  beperkingen, maar bij het fotograferen van stillevens, producten en landschappen levert het indrukwekkende resultaten op.

Geavanceerde filmfunctie

Ten opzichte van zijn voorganger en de andere OM-D-camera's heeft de E-M5 Mark II een flink aantal verbeteringen gekregen als het gaat om filmen. Bij de vorige modellen kon je alleen kiezen voor een snelheid van 30 beelden per seconde, nu kun je ook aan de slag met 24, 25, 50 en 60 bps. Bovendien is de beeldkwaliteit van de opnames verbeterd en zijn er meer geavanceerde functies beschikbaar. In combinatie met de uitstekende beeldstabilisatie maakt dat de camera erg interessant voor fanatieke filmers.


Deze demonstratievideo van Olympus laat goed zien waar de OM-D E-M5 Mark II toe in staat is.

Conclusie

De Olympus OM-D E-M5 Mark II is niet goedkoop, maar je krijgt dan ook een zeer geavanceerde camera. Het toestel is razendsnel in gebruik, beschikt over een stevige behuizing met tal van instelknoppen, een haarscherpe zoeker en levert zeer goede beeldkwaliteit. De High Res Shot-functie stelt je in staat om indrukwekkende foto's te maken met 40-megapixelresolutie, mits je onderwerp niet beweegt en je vanaf een statief werkt. De vijfassige beeldstabilisatie werkt zeer indrukwekkend, niet alleen tijdens het fotograferen, maar ook als je filmt. Olympus zet een indrukwekkende camera neer, die de concurrentie met spiegelreflexcamera's in dezelfde prijsklasse goed aankan.

Super AwardOordeel

 • Goede beeldkwaliteit
 • Compacte, stevige behuizing
 • Uitstekende beeldstabilisatie
 • High Res Shot-functie
 • Veel (instelbare) knoppen
 • Geavanceerde filmfunctie

Olympus OM-D E-M5 II lcd

Kenmerken Olympus OM-D E-M5 Mark II

 • 16 megapixels
 • Verwisselbare lenzen
 • Vijf-assige beeldstabilisatie
 • Elektronische zoeker
 • 3-inch touchscreen
 • Verkrijgbaar in zwart en zilver
 • Prijs: € 1299,- (incl. 12-50mm)

Goedkoper alternatief: Olympus OM-D E-M10

Past de nieuwe OM-D E-M5 Mark II niet binnen je budget? Kijk dan eens naar de Olympus OM-D E-M10. Dit instapmodel in de OM-D-serie werd vorig jaar gelanceerd. De mogelijkheden van deze camera zijn minder geavanceerd en de behuizing is wat eenvoudiger, maar de fotokwaliteit is vergelijkbaar. Bovenal is de E-M10 een stuk goedkoper, de camera kost 799 euro inclusief een compacte 14-42mm-kitlens.