Sequence fotografie, hoe doe je dat?

Sequence fotografie, hoe doe je dat?

Fokelien Broekstra 1858
Bij sequence-fotografie wordt een serie foto’s van een actie gecombineerd tot één foto. Het is een combinatie van fotograferen en Photoshoppen. Het doel van de fotograaf is om een beweging van een persoon, ding of dier te laten zien. Vervolgens maak je van de beweging één Photoshop-afbeelding.

De voorbereiding

Zet altijd je camera op statief, zorg dat alleen je onderwerp beweegt. De beweging moet vrij groot zijn, een stap naar voren of achter is niet voldoende. Denk meer aan een skateboard track, een rennende kat, of een bal die weg stuitert. Zorg ook dat je instellingen vast staan. Het beste is om in de M-stand te fotograferen. Als laatste moet je camera ingesteld staan in de burst-modus.

Het maken van de foto's

Zorg dat jij je model goed hebt geïnstrueerd, weet hij of zij wat je beeldhoek is? Zorg dat je camera onder het fotograferen niet beweegt. Heb jij minimaal 5 opnames gemaakt die goed in beeld zijn gekomen? Dan kun je terug naar je computer. 

Photoshoppen

Sla je foto’s op en maak voor de zekerheid gelijk een back-up. Mocht je op een verkeerd knopje drukken en per ongeluk alles opslaan. Dan is er niks aan de hand. Laad daarna alle foto’s in Photoshop, zorg dat er een hoofdfoto is waaraan je niks veranderd. De rest kun je in de lagen erboven plakken. Wis vervolgens van alle andere foto’s de niet bewegende onderdelen, laat wel de schaduw staan. Als het goed is, heb je nu al het gewenste resultaat.

Mocht je de snelle uitleg niet goed volgen, bekijk dan dit filmpje. Hier wordt alles uitgebreid uitgelegd.

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien